Investicije
73

U Srebrenici otvoren prehrambeni pogon kompanije Klas

FENA
Foto: Radio Srebrenica
Uz prisustvo predstavnika kompanije Klas, glumca Enisa Bešlagića, rukovodstva Opštine Srebrenica i brojnih građana danas je u srebreničkom naselju Petriča otvoren Klasov pogon u kojem su posao dobila četiri povratnika.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković nakon otvaranja izjavio je da su radna mjesta upravo ono što je najpotrebnije Srebrenici.

"Ne tako davno imali smo jednu inicijativu udruženja 'Majke Srebrenice' koje su imale ovaj objekat u svom vlasništvu, ali nisu imale kapaciteta da nešto pokrenu, i došle su u opštinu da opština nešto pokrene. Onda smo ostvarili direktan kontakt sa „Klasom“ uz pomoć sindikata. Što je najvažnije od svega ovdje je da imamo jednu respektabilnu kompaniju koja je prisutna u Srebrenici. Pravi put je korak po korak i mi smo napravili ovdje i ljudi iz Klasa imaju i namjere da proširuju svoje kapacitete, ali i da ovo drže stabilnim. Klas ovim činom čini mnogo za građane Srebrenice i nadam se da će oni biti podstrek i nekim drugim kompanijama da dođu u Srebrenicu gdje ćemo se mi ponašati kao ravnopravni partneri. Mi želimo biti dio ovih procesa koji su više za ponuditi nego da od nekog nešto tražimo", kazao je Duraković.

Rusmir Hrvić, direktor Društva "Klas" d.d. Sarajevo je izjavio da je ovo samo početak ideje da se u Srebrenici napravi jedan veliki pogon za proizvodnju prehrambenih prozivoda.

"Ideja je krenula od udruženja 'Majke Srebrenice' i općinskog načelnika koji su pozitivno reagovali. Napravili smo dobru komunikaciju i ovaj projekat je sada krenuo u saradnji sa udruženjem 'Majke Srebrenice'. Planovi su da u budućnosti pravimo još veći projekat sa više mašina i više uposlenih, sa proizvodima koji će biti plasirani na tržište. Zaposlili smo pet radnika", dodao je Hrvić.

Adem Bećirović, radnik koji je zaposlen u pogonu „Klas“ u Srebrenici je rekao da mu je drago i da je sretan što je dobio posao.

"Ja sam porodičan čovjek i imam dvoje djece, i napokon mi je drago da ću svojoj djeci moći obezbjediti egzistenciju. Sretan sam zbog toga. Radna mjesta su perspektiva Srebrenice", istakao je Bećirović.