Investicije
0

U Sarajevu se održava regionalni forum o pristupu finansijama

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Regionalni forum o pristupu finansijskim sredstvima pod nazivom "SEEnovate: Podrška inteligentnom rastu", na kojem će biti predstavljene najnovije investicione i poslovne mogućnosti u jugoistočnoj Evropi, a koji okuplja više od 30 investitora u poduzetnički kapital, održava se danas u Sarajevu.

Skup zajednički organiziraju Sekretarijat Vijeća za regonalnu saradnju (RCC), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Zamjenica generalnog sekretara RCC-a Jelica Minić istakla je da je ovaj forum namijenjen cijelom regionu a posebno Bosni i Hercegovini, te da je RCC posebno orijentiran na privlačenje finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća u zemljama regiona.

  • Problem je što su to do sada uglavnom bila bankarska sredstva, a sada pokušavamo da razvijemo neke inovativnije mehanizme.

Nadamo se da će ovaj forum dovesti do važnih zaključaka o tome kako djelovati jer mi želimo da potaknemo agencije za promociju investicija da sarađuju regionalno kao i da povežemo tržišta kapitala u regionu i očekujemo da bi to sve moglo imati pozitivne rezultate jer je ova regija dugoročno veoma interesantna za investitore, dodala je Minić.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je zbog rekordne nezaposlenosti u BiH u odnosu na zemlje u okruženju svaka investicija izuzetno značajna.

  • Želimo da ukažemo na mogućnosti za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, posebno u energetski sektor, proizvodnju zdrave hrane, izgradnju koridora 5-C i turističke kapacitete, a preduslov za to je prije svega politička stabilnost. Moramo pokazati da imamo educiranu radnu snagu koja je motivirana da radi da bismo ohrabrili potencijalne investitore, naglasio je Kozarić.

Na forumu će biti predstavljeni instrumenti za finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća kao što je Fond za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF), novi instrument za podršku inovativnim malim i srednjim preduzećima na zapadnom Balkanu vrijedan 145 miliona eura, i Program ulaganja u preduzetnički kapital za tek uspostavljena i preduzeća u fazi razvoja iz tehnoloških sektora vrijedan 100 miliona eura.

Fond EDIF podržavaju Evropska komisija, Evropski investicioni fond, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i zemlje iz regiona.