Investicije
0

U firmi "Prevent Goražde" u toku izgradnja novog proizvodnog pogona

FENA
Firma "Prevent Goražde" nedavno je krenula u novu vrijednu investiciju. Riječ je o izgradnji proizvodne hale za automobilsku industriju.

Kako je Feni kazao direktor firme Haris Rahman, riječ je o investiciji vrijednoj oko dva miliona KM.

"Radovi su počeli polovinom septembra i trebali bi biti okončani za desetak dana. Izgradnja same hale košta oko 800.000 KM, dok će s opremanjem ova investicija iznositi oko dva miliona maraka", pojasnio je Rahman, dodajući da će na ovaj način biti unaprijeđena proizvodnja autopresvlaka za poznate kupce.

"Firma 'Prevent Goražde' se isključivo bavi proizvodnjom autopresvlaka, a trenutno radimo presvlake za Golf 6. U narednoj godini u proizvodnju planiramo uvesti i nove modele za Volvo S 60, kao i za ručne kočnice za BMW, sve za tržište zapadne Evrope", istakao je on.

Proširenje proizvodnje kroz uvođenje novih modela značit će i nova upošljavanja.

"Do kraja iduće godine planiramo imati oko 250 zaposlenih radnika. Trenutno u firmi 'Prevent Safety' radi njih 170, a preraspodjelom te prijemom novih radnika u toj firmi ostat će 70 uposlenih dok će svi ostali raditi u 'Preventu Goražde'", kazao je direktor Rahman.

Podsjetio je da se firma "Prevent Safety" bavi proizvodnjom zaštitne opreme, odnosno rukavica, radnih odijela te druge HTZ opreme.

Što se tiče nove proizvodne hale, ona bi trebala biti završena u narednih desetak dana, dok se opremanje pogona očekuje polovinom decembra.