Investicije
17

U Bihaću otvorena ustanova za smještaj starijih i iznemoglih osoba, posao dobilo 12 osoba

Piše: M. Ć.
U prisustvu brojnih zvanica javnog i političkog života Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, te brojnih građana i gostiju iz inozemstva, u Bihaću je danas svečano otvorena Villa Adriana, ustanova za smještaj starijih i iznemoglih osoba.

Riječ je o privatnoj investiciji dva ulagača iz Austrije i SAD-a, zahvaljujući kojoj je posao dobilo 12 radnika, a u sam objekat do sada je uloženo četiri miliona maraka. Riječ je, kako je istaknuto, o reprezentativnom objektu u kojem se radi prema evropskim standardima, što će budući korisnici znati prepoznati.

"Mi kreiramo sadržaje i uslove prema samom korisniku i mislimo da na tom putu imamo veliki izazov. Radi se o humanom poslu, ali i veliki je plan pred nama kad je ovo u pitanju, jer investitori od ovoga žele napraviti dobar i kvalitetan brend, poboljšati način života za stare i odrasle osobe, olakšati život njihovim porodicama, ali i da se razvijamo i budemo prepoznatljivi, ne samo u BiH, već i u regionu", istakao je Ermin Hajdar, direktor Ville Adriana.

Objekat je prvo planiran kao stambeni, nakon čega su se investitori odlučili za prenamjenu ustanove za osobe treće dobi.

"Mi se nadamo da će ova investicija biti dobra podloga za jedan novi početak za ljude koji će tu stanovati i o kojima ćemo se mi brinuti", kazao je Andries Ruijssenaars, glavni investitor.

Smještajni kapaciteti ovog objekta kreću se do 40 osoba, a uskoro će prvi korisnici ustanove za starije osobe useliti u dom.

"Možda je kod nas još uvijek konzervativno da se kaže da roditelj ide u dom, ali u savremenom svijetu to je normalno. Ovdje će ljudi imati mogućnost za druženje, zdravstveni nadzor i jedan lijep ambijent i zbog toga se samo možemo zahvaliti investitorima što su odabrali Bihać,ali i što će uposliti 12 mladih ljudi", istakao je Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.