Uspješna dokapitalizacija
0

Tri turska investitora kupila dionice Sarajevske berze

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Direktor Sarajevske berze (SASE) Zlatan Dedić danas je najavio da će novac kojim je izvršena dokapitalizacija i koji su turske institucije uplatile u korist SASE (420.000 KM) biti korišten za razvoj SASE, prvenstveno trgovačkog sistema, te izgradnju rezervne lokacije SASE.

"To podrazumijeva da bilo koji eksces ukoliko bi se desio i onemogućio trgovanje na postojećoj lokaciji na Marijin-Dvoru ne bi doveo ni do kakvog prekida trgovanja i jednostavno učesnici trgovanja ne bi ni osjetili da je trgovina prebačena s osnovne na rezervnu lokaciju", kazao je Dedić.

On je, na zajedničkoj pres-konferenciji SASE i predstavnika turskih institucija tržišta kapitala održanoj u Sarajevu, izrazio zadovoljstvo što je od ideje o ulasku respektabilnih institucija tržišta kapitala Turske na SASE do realizacije prošlo manje od šest mjeseci.

Kako je već ranije objavljeno, po 308 dionica SASE kupile su Istanbulska berza, Takasbank Istanbul i Centralni registar vrijednosnih papira Turske. Uplatom institucije tržišta kapitala Turske stekle su po 4,97 posto ukupnog kapitala SASE.

Direktor SASE je istaknuo da je obavljanje procedure dokapitalizacije u tako kratkom roku dokaz da su institucije tržišta kapitala i SASE imali jasnu sliku o tome kako razvijati SASE u budućnosti, a samim tim i tržište kapitala u FBiH.

"Mi smo upravo završili sastanak na kojem smo razgovarali o modalitetima saradnje turskih institucija tržišta kapitala i glavni cilj koji smo evidentirali je da investitore koji se pojavljuju na Istanbulskoj berzi uputimo na SASE čime bi, ne samo povećali promet i likvidnost SASE, nego i otvorili mogućnost i da drugi investitori s drugih tržišta kapitala budu prisutnu u mnogo većem broju na SASE", kazao je Dedić.

Dodao je da je danas dogovorena razmjena znanja i edukaciji kako uposlenika SASE tako i svih drugih institucija tržišta kapitala.

Predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze Zijad Blekić kazao je da je cilj ulaska tri velike institucije tržišta kapitala Turske u vlasničku strukturu SASE kod uprave berze izazvao dvostruko zadovoljstvo.

"Ovim je s jedne strane potvrđen dignitet naše berze, dok su s druge strane potvrđeni naši potencijali. Do mnogo boljeg berzanskog poslovanja ćemo svakako brže doći s ovakvim imenima u svojoj vlasničkoj strukturi i Istanbulskom berzom koja dnevno obrće milijardu eura. Napominjem da SASE ukupno u svom postojanju nije napravila dvije milijarde eura", rekao je Blekić.

Huseyin Erkan, predsjednik i glavni izvršni direktor Istanbulske berze, kazao je da su tri turske institucije ponosne što je SASE dio njihove porodice, a one dioničari, svaka s udjelom od gotovo pet posto.

Posebno je naglasio da turske institucije nisu s komercijalnim interesom na SASE i da ne čine profitno društvo, već da žele ostvariti jako dobru saradnju sa SASE i na taj način pomoći u obnovi infrastrukture.

Zadovoljstvo zbog uspješno obavljene dokapitalizacije izrazio je i Mustafa Baltaci, izvršni dopredsjednik Istanbulske berze i generalni sekretar Federacije Evroazijskih berzi.