Investicije
0

Talijani zainteresivani za hidropotencijal na Drini i Koridor 5C

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u nastupnu posjetu novog italijanskog ambasadora u BiH Ruggera Corriasa.

Tokom razgovora gosta iz Italije najviše je interesirala trenutna politička situacija u Federaciji BiH i Nikšićevo viđenje izbora iduće godine. Posebna pažnja posvećena je razvoju i unapređenju odnosa na ekonomskom planu za što, kako je konstatirano, mogućnosti ni izbliza nisu iskorištene.

Nikšić je istakao ulogu Republike Italije u uspostavi mira u našoj zemlji i pomoć u poslijeratnoj izgradnji i obnovi, na čemu je izrazio zahvalnost italijanskoj Vladi i narodu.

Upoznavši Corriasa s trenutnom političkom situacijom u Federaciji BiH, federalni premijer je naglasio da Vlada, i pored činjenice da njen sastav ne odražava sastav parlamentarne većine, funkcionira.

Kao ilustraciju naveo je činjenicu da su pripremljena i na Vladi jednoglasno usvojena dva vrlo značajna seta zakona koja se odnose na stvaranje ambijenta za efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te uspostavljanju poslovnog okruženja koje će omogućiti snažnije investiranje u našoj zemlji.

Istakao je i značajan projekt koji BiH treba realizirati s italijanskim partnerima, a tiče se izgradnje hidropotencijala na rijeci Drini i mogućnost partnerstva na izgradnji Koridora 5C.

Corrias je naglasio kako su italijanske kompanije, ali i banke, zainteresirane za učešće u izgradnji i investiranju određenih lotova na Koridoru 5-C, na što je premijer rekao da je i Federacija za sve oblike saradnje sa italijanskim partnerima.

Posebno je istakao Zakon o javno-privatnom parnerstvu koji je u proceduri i koji će pružiti više mogućnosti za zajedničke projekte. U tom smislu najavljen je skori sastanak ambasadora Corriasa s ministrima prometa i komunikacija na federalnom i državnom nivou s ciljem pronalaženja modaliteta za jače uključivanje italijanskih partnera u ovaj strateški infrastrukturni projekt, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.