Investicije
59

Strani investitori zainteresirani za neiskorišteno nalazište gipsa kod Ustikoline

Piše: E. A.
Ustikolina
Ustikolina
Investitori iz Austrije, Irana i Latvije zainteresirani su za eksploataciju gipsa čije je nalazište na lokaciji Presjeka, pet kilometara od Ustikoline. I ranije je postojao interes investitora no nalazište do danas nije iskorišteno iako postoji potražnja za gipsom jer je prema dostupnim podacima jako mali boj rudnika gipsa u Evropi. Presjeka je, prema nekim podacima, jedno od rijetkih nalazišta gipsa na Balkanu. Ministarstvo privrede BPK Goražde pokrenulo je inicijativu za izdavanje koncesije, potvrdio je ministar Meho Mašala.

"Posljednjih nekoliko mjeseci u razgovorima na nivou ambasadora imali smo iskazano interesovanje za taj lokalitet i ovu rudu. Od nas je zatraženo da pripremimo sažetak projekta, odnosno informaciju o potencijalima gdje se to nalazi, koja je putna infrastruktura i ostala infrastruktura koja je potrebna za aktiviranje nalazišta. Ministarstvo je krenulo i priprema jednu kampanju za promociju te rude na globalnom niovu kako bi informisali i privukli potencijalne investitore o tom resursu i narednom periodu raspisali javni poziv za dodjelu koncesija. Naša uvjerenja su da se nalazište može aktivirati, s tim da u ovom momentu imamo preliminarne informacije o ovom nalazištu, da bi u prvoj slijedećoj fazi trebali uraditi elaborat za eksploataciju i izradu postrojenja za preradu, odnosno proizvodnju finalnih proizvoda. Implementacija ovog projekta doprinijela bi novom upošljavanju", izjavio je ministar Mašala.

Prema procjenama stručnjaka, goraždanski gips ima izuzetan kvalitet. Na površini od oko 3,5 hektara nalazi se oko 11 miliona tona gipsa, što je dovoljno za eksploataciju u narednih 50 godina.

Prema riječima Mašale, potrebna investicija da se aktivira ovo nalazište procijenjena je na iznos od deset do dvadeset miliona KM.