Nastavak ekonomske krize
0

"Sindrom Grčka" mogao bi pogoditi i BiH

Piše: A. Karadža
Foto: Reuters
Foto: Reuters
I dok Grčku potresa duboka ekonomska kriza praćena masovnim demonstracijama i socijalnim nemirima, sve su prilike da ni našu zemlju ne očekuje drugačiji scenario. Ekonomski stručnjaci predviđaju izuzetno tešku godinu, a situaciju pogoršava veliko kreditno zaduženje, ogromni troškovi administracije, smanjenje ionako mizernih stranih investicija.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da je scenarij iz Grčke moguć iako naša zemlja koristi i koristit će pomoć MMF-a. Ona je istakla da je ovo ništa drugo nego kupovina socijalnog mira i obezbjeđivanje nastavka rada administracije. Cenićeva je upozorila da se ti krediti brzo moraju vratiti, a u međuvremenu nije urađeno ništa što bi ojačalo one koji sve to plaćaju.

"Može nam se desiti nešto slično Grčkoj s razlikom da imamo Currency board, pa ga se slijepo držimo i poštujemo, a zaboravljamo da može biti urušen ako nema nešto što je podloga tome, a zove se privreda. Deficit je evidentan u budžetima i on će se uvećavati. Preko 12 posto je ukalkulisano u budžet inostranih kredita, ali je pitanje izvršavanja onoga ostatka što nije inostrani kredit. Ako to pada, a pada, javna preduzeća idu u deficit, atmosfera nije ružičasta", kazala je Svetlana Cenić za Sarajevo-x.com.

Cenićka je bila posebno ogorčena na predizbornu kampanju koja je već uzela maha u našoj zemlji pred naredne izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

"Kada dođu izbori vidite čime se bavimo. Ovo je masovno trovanje ljudima i događajima. To je katastrofa i niko ne razmišlja od čega ćemo živjeti. Niko ne spominje ekonomiju, već samo spominju neke milijarde. To je logično, jer neko treba da se okrene i kaže da smo uništili privredu. Vrlo sam skeptična i konačno neko treba da izađe i kaže istinu, ali izgleda da nam je i glasačko tijelo tako da vole da ga neko laže", istakla je Cenićeva za naš portal.

Jedan od vodećih ekonomskih stručnjaka u BiH, sa doktoratom sa prestižnog Cambridgea, kritički se osvrnula na vladajuću garnituru koja zemlju vodi u propast.

"Samo vlast koja razmišlja na nivou kokoške može da prokocka sve te pare i sad kao da nas spašava. Ovo će biti još pogubnije po BiH. Za 2009. godinu sam rekla da će biti teška, a u 2010. godini neka nam Bog pomogne, 2010. će biti još teža. Ništa nije urađeno za privredu, ništa nije urađeno na stvaranju atmosfere, uništili su obrazovanje, pri tome misle da su jako pametni, a sa strukom su se razišli od dana rođenja", rekla je Cenićeva.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović nešto je optimističniji i smatra da kriza poput one u Grčkoj ne može biti u našoj zemlji.

Ipak je istakao da će naredni period biti izuzetno težak zbog ogromne i proždrljive administracije koja troši enormna finansijska sredstava.

"Mi se od rata nalazimo u latentnoj krizi. Napravili smo sistem koji je preskup i neefikasan. Nikada nigdje u historiji ekonomije nije zabilježen ovakav slučaj da vlast ovoliko troši. U narednom periodu morat ćemo vratiti kredite koje je vlast digla kako bi sebi obezbjedila plate, putovanja, telefone, automobile", rekao je Kasumović za naš portal.

Zamjenik ministra finansija da se do rješenja ne može doći bez pomoći međunarodne zajednice koja je i napravila ovakvo državno uređenje.

"Međunarodna zajednica sada ne može reći da sjednemo i da se dogovorimo. Izlaska iz krize nema bez njih. Kada vlast počne trošiti onoliko novca koliko ima i bez novog političkog uređenje nema rješenja problema. Do tada je ovo tonjenje ka dnu", naglasio je Kasumović.

On smatra da se drugi talas krize u Evropi neće odraziti na bankarski sektor u našoj zemlji, jer je riječ o malim bankama u BiH.

"Koliko znam, bez obzira na krizu, banke u BiH su poslovale pozitivno. Daleko veća opasnost prijeti od nelikvidnosti preduzeća. Pravi efekat će se vidjeti tek u junu kada niko neće moći isplatiti potraživanja", zaključio je zamjenik ministra finansija.