Sarajevo Business Forum
0

Silajdžić uputio poziv investitorima da ulažu u BiH

SRNA
Haris Silajdžić (Foto: AFP)
Haris Silajdžić (Foto: AFP)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je danas u Sarajevu da BiH ohrabruje strana ulaganja i nudi stranim investitorima da nađu svoje mjesto u njenom razvoju.

On je, na prvoj međunarodnoj konferenciji investitora pod nazivom "Sarajevo business forum", istakao da BiH nije ponekad bila uspješna u provođenju reformi u donošenju zakona onima koji bi željeli da investiraju u BiH, ali da je otvorena prema poslovnim ulaganjima.

"Kada je riječ o politici,  ulaganja znače stabilnost, a BiH je stabilna iako ima različitih stavova. Ponekad smatramo da je napredak spor, ali ćemo pokušati da ubrzamo tempo ka EU i NATO-u", istakao je Silajdžić. 

Naglasivši da očekuje da konferencija bude uspješna, Silajdžić je naveo da je pripremljeno 157 projekata vrijednih 11,5 milijardi eura - 40 iz oblasti energetike, 33 infrastrukture, 48 turizma i 36 poljoprivrede. 

Predsjednik Vlade Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je da su, kada je riječ o inostranim ulaganjima, bitni bezbjednost i stabilnost. 

Naglasivši da podstiče poslovne ljude iz Turske da ulažu u BiH, Erdogan je poručio da u BiH mora da postoji  i finansijska disciplina, jer bez toga nema ni stranih investicija. 

Govornici su istakli da je ovaj finansijski forum jedan od najznačajnijih u novijoj istoriji i da je plan da postane redovan, odnosno da se održava svake godine. 
Na konferenciji su prisutne delegacije investitora iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Irana, Katara, Kuvajta, Libije, Egipta, Malezije, Jordana, Omana, Hrvatske, Turske, Slovačke i Kine, te brojni ugledni gosti među kojima i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko, a očekuje se da prisustvuju i zamjenik državnog sekretara SDA Džejms Stenberd i ministar inostranih poslova Španije Miguel Angel Moratinos. 

Konferenciju organizuju "Bosna Bank International" (BBI) i Grupa Islamske banke za razvoj.