Investicije
14

SBF: Zašto Njemačke firme investiraju u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Gunther Neubert iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini kazao je na Sarajevo Business Forumu (SBF) kako je povećan opseg trgovine između Njemačke i BiH za 12 posto, što ukupno iznosi 1,6 milijardi KM i što čini Njemačku najvažnijm trgovinskim partnerom BiH.

Neubert je prezentovao i rezultate testiranja njemačkih firmi koji kažu da će razvoj bh. ekonomije u 2016. godini ostati na istom nivou ili možda čak i na većem u poređenju sa 2015. godinom.

Njemačke firme očekuju bolje poslovne rezultate u smislu razvoja poslovnih aktivnosti i njih 80 posto izjavilo je kako bi ponovo ulagalo u BiH.

"Što se tiče mikro nivoa, mi smo njemačke investitore pitali zašto su odabrali BiH za investiranje i koje su njihove preporuke", rekao je Neubert.

On je kazao kako su iz Kakanj Cementa kazali da je to zbog stabilne valute koja je vezana za Euro, blizine evropskog tržišta, niske stope inflacije i konkurentne radne snage. Iz ove firme istakli su ipak kako bi željeli veću pravnu i političku stabilnost, efikasnu javnu upravu i realizaciju reformske agende kao i uspostavljenje boljeg fiskalnog sistema.

Jedna od testiranih je i firma Emka iz koje su rekli kako je "BiH njihova Kina jer je logistički puno bliža". Oni su kazali kako se nadaju stabilnoj i efikasnoj vlasti i reformama obrazovanja u našoj zemlji.

Njemački Elatec odbrao je BiH zbog radne snage, infrastrukture i dobre povezanosti naše države s Hrvatskom i generalno EU. Preporučili su smanjenje administrativnih prepreke.

Sličnog stava su u firmi YTONG koja je izabrala BiH zbog dobre geografske pozicije i jeftine radna snaga. Iz YTONG-a preporučuju vlastima da omoguće bolju pravnu sigurnost, smanjenje doprinosa na plaće, bolji odnos inspekcija i poreznih uprava, ali generalno i bolji odnos države prema privrednim subjektima.

Prvi panel današnje konferencije odnosi se na mogućnost, trendove i poticaje u energetskom sektoru u regiji.

Sedmi Sarajevo Business Forum otvoren je jučer pod sloganom Perspektive +16, a glavni cilj je ekonomsko uvezivanje zemalja srednje i Jugoistočne Evrope sa Kinom i 16 drugih zemalja Azije.