Investicije
5

Sberbank kreditira izgradnju novog istanbulskog aerodroma

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sberbank, jedna od vodećih međunarodnih finansijskih institucija, finansirat će izgradnju trećeg aerodroma u Istanbulu u iznosu od 500 miliona eura.

Memorandum o razumijevanju za kreditiranje jednog od najvećih svjetskih projekata, uime Sberbank potpisao je Sergej Gorkov te Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir i Cemal Kalyoncu uime Iga Havalimani Işletmesi A.Ş.

Memorandum je potpisan u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu (SPIEF 2015. godine). Kredit će biti realizovan preko Turske DenizBank, koja je u vlasništvu Sberbank.

U septembru 2012. godine, Sberbank je stekao 99,85 posto udjela u DenizBank, koja je među top deset privatnih banaka u Turskoj i djeluje u cijeloj zemlji sa 599 poslovnica. Kredit od 500 miliona eura Sberbank odobrava na period od 16 godina.

Prilikom potpisivanja Memoranduma Gorkov je najavio da će Sberbank i dalje nastaviti razvijati saradnju s vodećim turskim kompanijama.

Prva faza izgradnje aerodroma početa će u maju i trajat će do oktobra 2017. godine, a procjenjuje se da će koštati više od 26 milijardi eura.

Treći istanbulski aerodroma će nakon okočanja prve faze imati kapacitet od 90 miliona putnika godišnje, saopćeno je iz Sberbank BH.