Investicije
4

Sastanak predstavnika Vlade KS i investitora iz Južne Koreje

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sastao se danas sa investitorima iz Južne Koreje.

"Uvjereni smo da Sarajevo može obezbijediti uslove za vrhunski medicinski turizam i naš interes da izgradnju modernog medicinsko turističkog kompleksa lociramo ovdje potvrđuje prednosti i šansu ovog područja da postane regionalni lider ove sve više popularne grane turizma", naglasio je Hong Soon Bong, predsjednik Uprave međunarodne investicijske kompanije iz Južne Koreje REI Group. Sa ovim projektom investitori iz Južne Koreje upoznali su danas premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavnike resornih ministarstava te detaljno prezentirali namjenu, veličinu, sadržaje i svrhu jednog ovakvog turističkog sadržaja.

Ovaj medicinsko turistički kompleks, naglašeno je, imao bi najmoderniju medicinsku opremu, bio bi ospososobljen za pružanje svake, a posebno tercijarne medicinske usluge te namijenjen za pružanje usluga stranim pacijentima, kojih bi, prema istraživanjima investitora, bilo najviše iz zemalja Zaljeva, Rusije i zemalja regiona. Uz centralni objekt i brojne usluge iz skoro svih grana medicine, plan je izgradnja i 500 apartmana za porodice pacijenata, kao i smještajnih kapaciteta za medicinsko osoblje koje bi dolazilo iz drugih dijelova svijeta.

Ono šta Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobiva ovim projektom je velika strana investicija koja omogućuje upošljavanje domaćeg medicinskog kadra. Premijer Konaković potcrtao je još neke bitne aspekte:

"Ovakve investicije su upravo vjetar u leđa turizmu kao jednom od osnovnih privrednih potencijala i strateških razvojnih grana ovdje. Mi ćemo pružiti svaku moguću podršku jer smo se uvjerili da je ovo jedan ozbiljan projekt koji će pozicionirati Bosnu i Hercegovinu na mapi Evrope kao vodeću regionalnu ustanovu za ovu vrstu usluga. U narednih 15 dana mi ćemo vam ponuditi moguće lokacije koje odgovoraju vašim zahtijevima, a u kontaktima sa višim nivoima vlasti trebaju biti dogovoreni ostali aspekti ove investicije koja, kako ste nam rekli, bi se kretala od 400 do 500 miliona dolara", istakao je Konaković. On je naglasio da posebno ohrabruje mogućnost da je kroz realizaciju čitavog projekta omogućena i razmjena sudenata medicine između BiH i Južne Koreje, edukacija i usavršavanje ljekara, upošljavanje naših ljekara, medicinskih sestara i tehničara.