Investicije
0

Šarović: Moramo riješiti krizu da bismo privukli investitore

FENA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Pored poboljšanja zakonske regulative, politička i ekonomska stabilnost su preduslov za strane investicije, istakao je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na otvaranju konferencije o privlačenju investicija u BiH.

Konferenciju pod nazivom "Privlačenje i zadržavanje investicija u BiH: Potrebne regulatorne promjene" organizirala je Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke.

Konferencija je, kako je kazao Šarović, jedna u nizu skupova koji bi trebali da doprinesu povoljnijem poslovnom ambijentu u BiH.

"Poslovna klima u BiH nije dobra i da bismo privukli strane investicije moramo učiniti mnogo više jer novac dolazi tamo gdje je siguran i gdje je stabilno društvo", ocijenio je Šarović, dodajući da novac dolazi u ono okruženje u kojem je stabilna i predvidiva zakonska regulativa.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, po njegovim riječima, u kontinuitetu radi na poboljšanju zakonske regulative, ali to nije jedina institucija u čijoj su nadležnosti investicije.

Činjenica je da je nivo stranih ulaganja daleko ispod potreba i mogućnosti ove zemlje. Šarović je kazao da je trend stranih ulaganja u BiH u posljednjih nekoliko godina u dramatičnom padu i da to treba biti jedno od najvažnijih pitanja političkih i ekonomskih autoriteta u zemlji.

"BiH, u prvom redu, mora da riješi pitanje krize institucija da bi mogla privući strane investitore", istakao je Šarović.

Vodeći regionalni stručnjak IFC-a za investicionu politiku regija Evrope, centralne Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike Ivan Nimac je također naglasio da je, posebno u turbolentnim vremenima, atraktivno i stabilno poslovno okruženje ključno pitanje za investitore.

U poređenju s ostalim zemljama jugoistočne Evrope, po njegovim riječima, BiH ima niži "FDI performans" koji zapravo govori o uspjehu zemlje u privlačenju globalnih direktnih stranih investicija. Glavni razlog je složeno poslovno okruženje s administrativnim i regulatornim preprekama i troškovima za investitore.

"Po preliminarnim podacima Centralne banke BiH, ukupne investicije u 2011. su ipak u porastu u odnosu 2010. godinu i u 2011. priliv investicija je bio oko 612 miliona KM", izjavila je direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Jelica Grujić.

Što se tiče određenih najava investicija u toku ove godine, Grujić je izdvojila Termoelektranu Ugljevik, zatim najavu Bauhasa da dolazi u Sarajevo, te niz malih projekta iz oblasti poljoprivrede turskih investitora koje su vezane za okolinu Sarajeva i Bihaća.