Investicije
0

Sarajevo uvršteno u prestižnu publikaciju City Leaders

FENA
Grad Sarajevo je drugi put predstavljen u prestižnoj publikaciji "City Leaders" za 2012. godinu, u organizaciji PropertyEU i MIPIM Worlda, organizacija koje djeluju na globalnom nivou sa svrhom razvoja tržišta nekretnina i razvoja glavne baze podataka za investitore širom svijeta.

Spomenuta publikacija prezentuje 100 vodećih evropskih gradova koji predstavljaju dio zajedničkog tržišta za međunarodne investitore, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Prema publikaciji City Leaders grad Sarajevo je svrstan u "Reinvented Capitals", što znači da ulazi u red vodećih tranzicijskih prijestolnica s velikim potencijalom i šansama za dinamičan ekonomski razvoj. Ocjenjuje se kao grad koji ima velike razvojne mogućnosti za razvoj uslužnog sektora i daljeg rasta i poboljšanja turističke reputacije na međunarodnom tržištu.

U publikaciji se također navodi da je domaća IT industrija još u ranoj fazi razvoja te da je poznati turistički vodič Lonely Planet prošle godine uvrstio Sarajevo u top 10 svjetskih destinacija koje bi trebalo posjetiti.