Amer Bukvić
0

"Sarajevo Business Forum je kulminacija projekta dovođenja stranih investicija u BiH"

FENA
Amer Bukvić (Foto: Sarajevo-x.com)
Amer Bukvić (Foto: Sarajevo-x.com)
Percepcija BiH u svijetu još uvijek je najveća prepreka za strane investitore i, stoga, Bosna Bank International radi na promociji drugačije BiH, na mijenjanju njenog imidža, a Sarajevo Business Forum (SBF) je kulminacija projekta dovođenja stranih investicija u BiH. To je postao nacionalni projekt u koji su se uključile sve pozitivne snage, od diplomatske mreže do skoro svih institucija u BiH.

To je danas izjavio generalni direktor Bosna Bank International Sarajevo Amer Bukvić, gostujući kao uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji "Kruga 99" u Sarajevu o temi "Koje su prepreke za investiranje u BiH - u susret Sarajevo Business Forumu"

"BiH je prije 20 godina prolazila kroz velike turbulencije koje su ostavile značajan uticaj i na medije i na investitore i zato mi kroz međunarodne, pa i lokalne TV stanice radimo promociju drugačije BiH, spremne za saradnju, a ne BiH u kojoj se dešavaju problemi. Prvo moramo promjeniti svijest kod investitora kada je u pitanju BiH, a poslije toga bitne su i reforme, ali pripreme u tom smjeru su otpočele i možemo reći da su Svjetska banka, EBRD, pa sada i BBI ušli u detaljnu analizu stvari koje bi poboljšale poziciju investitora", kazao je Bukvić.

Također je istaknuo kako smatra da je u BiH potrebno napraviti ekonomiju koja će izgledati kao korporacija, što znači da nema zaduživanja za isplate plaća, već samo za investicijske programe koji "prave" zapošljavanja.

Kada dolaze strane investicije, smatra on, potrebno je omogućiti da se strani investitor može registrirati u roku od nekoliko dana i da, uz zaradu, vrlo lako raspolaže svojom imovinom, a to podrazumijeva jedan bolji poslovni ambijent.

"Program dovođenja investicija u BiH je dug. Trebamo napraviti jake pripreme, a, s druge strane, ne možemo čekati na kompletne reforme da bi počeli pričati o tome. Tako smo mi pokrenuli projekt Sarajevo Business Forum. To je, dakle, projekt koji podrzumijeva uporedo dovođenje investicija i rad na reformama", dodao je Bukvić.

Direktor BBI-ja naglasio je da država BiH mora vjerovati u sebe i iskoristiti multietničnost kao najveću snagu ove zemlje, jer tako ima pristup investitorima iz svih dijelova svijeta.

"Voda, poljoprivreda, turizam i ta naša raznovrsnost privlačni su i istoku i zapadu. Mi ćemo na forumu u aprilu prezentirati Sarajevo i kao edukacioni centar jugoistočne Evrope. To je biznis od kojih mnoge zemlje žive, pa i s jakim ekonomijama poput Engleske", kazao je Bukvić.

Ovom prilikom, predsjednik "Kruga 99" Sulejman Redžić dodao je da bi u BiH kada se govori o privlačenju stranih investicija, osim govora o otklanjanju rizika, bilo neophodno više uključiti nauku i struku u generiranje prihvatljivih projekata koji će biti atraktivni za inoulagače.