Investicije
0

Ruski BDP ove godine u minusu 2,2 posto

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Očekivanje osjetnog pada investicija u osnovni kapital primoralo je rusko ministarstvo za ekonomski razvoj da revidira naniže osnovne makroekonomske procjene, pa će se po novoj računici za 2009. investicije smanjiti za 14 procenata, bruto domaći proizvod (BDP) opasti za 2,2 posto a industrijska proizvodnja za 7,4 procenata, prenijele su u utorak ruske agencije.

"Zbog pada investicija uslijedila je promjena procjene BDP-a i industrijske proizvodnje", izjavio je zamjenik ministra za ekonomiju Andrej Klepač.

U prethodnoj procjeni makroekonomskih pokazatelja, koja se u kratkom roku korigira već drugi put, ministarstvo za ekonomski razvoj je očekivalo smanjenje BDP-a od 0,2 posto i industrijski pad od 5,5 procenata, uz pad investicija od 1,7 posto.

U prvoj, mnogo optimističnijoj procjeni objavljenoj u decembru ruski zvaničnici su očekivali rast BDP-a na nivou od 2,4 posto, uz pad industrijske proizvodnje od 3,2 procenata i porast investicija od 1,4 procenata.

Rezultati ostvareni u novembru i decembru već su ukazivali na pad industrijske proizvodnje, koja je u januaru zabilježila rekordan pad u posljednjih 15 godina, od 16 posto u odnosu na isti mjesec lani.