Očekuju se brojni investitori
0

FOTO / Regionalni projekti na Sarajevo Business Forumu

FENA
Druga međunarodna investicijska konferencija "Sarajevo Business Forum 2011." bit će održana od 6. do 8. aprila, u organizaciji Bosna Bank International i Islamic Development Bank.

Ovogodišnji forum imat će regionalni karakter i svoje projekte će ravnopravno predstaviti kompanije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, a očekuju se brojni investitori iz svih dijelova svijeta.

"Prošle godine smo započeli aktivnost da Sarajevo postane regionalni centar za usmjeravanje investicija u jugoistočnoj Evropi. Tada je predstavljeno 157 projekata u vrijednosti 11,5 milijardi eura i bilo je 600 gostiju i učesnika. Ove godine očekujemo više i povećat ćemo obuhvat konferencije. Trajanje skupa je pomjereno s dva na tri dana, a pored projekata iz energetike, infrastrukture, poljoprivrede, turizma naći će se i projekti iz sektora obrazovanja, jer želimo predstaviti Sarajevo kao centar koji može primiti 20 hiljada stranih studenata, te projekti iz drvne industrije. Naša namjera je da se SBF pretvori u Davos", rekao je danas na ceremoniji zvanične najave SBF-a u Sarajevu direktor Bosna Banka International Amer Bukvić.

Uime pokrovitelja, prisutnima se obratio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, koji je istaknuo da je prošlogodišnji forum pokazao da BiH može organizirati tako eminentan skup.

"BiH ima opredjeljenje da postane dio evroatlantskih integracija, a za to je neophodan ambijent koji će privući investicije i pokrenuti domaće resurse. SBF bi ove godine trebao da bude dignut na jedan novi nivo, regionalni nivo, da okupi investiture sa svih strana svijeta i da se ponude projekti iz regije. Imamo potvrdu da će doći brojni političari, investitori i eto to je šansa da stvorimo jednu tačku susretanja, most preko kojeg će sa svih strana svijeta doći investicije u BiH i u region. Mi tu imamo šta da ponudimo", kazao je Izetbegović.

Na današnjoj ceremoniji zvanične najave SBF-a potpisan je “Okvirni ugovor o formiranju konzorcija firmi s prostora jugoistočne Evrope za zajedničko nastupanje na javnim natječajima”, a komapnije koje u početku čine taj konzorcij su: Euroasfalt, Integral inžinjering, Ans drive, Hidrogradnja i Hering.

Istovremeno pet univerziteta uključenih u inicijativu "Sarajevo, regionalni edukativni centar" potpisalo je Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na njihov zajednički rad i djelovanje na predstojećoj konferenciji.

Također je potpisan ugovor između SBF-a i BHRT-a koji je uz Al Jazeera Network globalni medijski partner Foruma.

Prezentiran je i TV spot SBF-a ‘11, nastao u produkciji agencije Arthur, koja je jedan od sponzora foruma, te su predstavljeni ostali medijski partneri, njih oko 25.

Zvaničnoj najavi SBF-a prisustvovali su članovi BBI VIP Business Cluba, predstavnici privrede, entitetskih i kantonalnih vlasti, strani diplomati u BiH, predstavnici međunarodnih organizacija i institucija u BiH te predstavnici medija.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić potpisao je Memorandum o razumijevanju s četiri univerziteta uključena u inicijativu "Sarajevo - regionalni edukacioni centar".

Memorandum je potpisan s ciljem zajedničkog rada i djelovanja na Drugoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji "Sarajevo Business forum 2011", koja će biti održana od 6. do 8. aprila ove godine u Sarajevu, uz sudjelovanje brojnih investitora iz nekoliko zemalja Evrope i svijeta.

Potpisivanju Memoranduma nisu prisustvovali predstavnici Univerziteta u Sarajevu, najveće bh. obrazovne ustanove.

"Ovo je izuzetna prilika da Sarajevo postane jedan od vodećih regionalnih edukacionih centara, ako ne i vodeći. Imamo priliku da realiziramo plan po kojem bi više od 20 hiljada stranih studenata godišnje došlo studirati u Sarajevo. Ovo je početak i bit će potrebno mnogo napora da ovaj plan provedemo u djelo, ali jako je važno da vlast, poslovna i akademska zajednica dijele viziju Sarajeva kao regionalnog obrazovnog centra, kao i mjere koje treba poduzeti da bi naši univerziteti, i javni i privatni, postali konkurentniji u regionu i Evropi. Nadam se da je odsustvo predstavnika Univerziteta u Sarajevu tehničke prirode i siguran sam da će ta obrazovna institucija nadoknaditi ovaj propust", izjavio je ministar Suljagić.

Zvaničnoj najavi "Sarajevo Business Foruma 2011" prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH, BBI VIP Business Cluba, predstavnici privrede, entitetskih i kantonalnih vlasti, diplomati iz stranih zemalja akreditiranih u BiH, predstavnici OHR-a i ostali gosti iz zemlje i svijeta, saopćeno je iz Vlade KS.