Investicije
7

Prvi Seed Forum u BiH: U toku registracija investitora i štediša

Klix.ba
Centralna banka BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centralna banka BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U toku je registracija investitora i štediša iz BiH zainteresovanih za ulaganje u kompanije sa potencijalom jakog rasta u okviru prvog Seed Foruma u našoj zemlji koji će biti održan 9. maja u Centralnoj banci BiH.

Važno sredstvo za uvećanje vrijednosti štednje i investicija na razvijenim tržištima su direktna ulaganja u kompanije sa potencijalom znatnog rasta. Nakon partnerstva sa Društvom za tržišne studije, globalna platforma za ovu vrstu ranih investicija Seed Forum Global, sa sjedištem u Londonu, je otvorila pristup za Bosnu i Hercegovinu, kao prvoj zemlji Jugoistočne Evrope.

Seed Forum mehanizam okuplja 30 hiljada individualnih i institucionalnih investitora u preko 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge. Pristup BiH znači mogućnost štedišama i investitorima iz BiH za uvid i ulaganje u kompanije sa potencijalom rasta, kako na razvijenim tržištima i tako i u svojoj zemlji.

Prva generacija bh. kompanija je pripremljena na "Pitch Trainingu" početkom aprila. Nakon izbora Steinar Korsmo, CEO Seed Forum Global, koji je lično prisustvovao pripremama kaže: "Kvalitet kompanija iz BiH nakon selekcije je iznad prosjeka Istočne Evrope, i bliže zemljama Baltika, recimo slično Poljskoj, članici EU".

"Do sada su štediše i investitori i u BiH imali ograničene opcije. Kompanije sposobne za znatan rast mogu postati nova investiciona klasa koja uz smanjen rizik kroz standardizovane pripreme - omogućavaju zadržavanje profita u BiH i dobru kontrolu investicija", rekao je Irfan Polimac, "equity options trader" i predsjednik Društva za tržišne studije.

"Osim aktiviranja lokalne štednje koja prelazi 7 milijardi KM, zbog široke geografije koju pokriva Seed Forum, i bh. dijaspora može učestvovati u svojim zemljama", dodao je Polimac.

Na prvom Seed Forumu u Sarajevu će biti prisutno 10 kompanija, i to 8 iz BiH - Banja Luka, Tuzla I Sarajevo i 2 iz Norveške.

U toku je registracija investitora i štediša u BiH koji će dobiti uvid u izabrane kompanije i dostupne investicije, a trajaće do 4. maja.

Investitori i štediše se prijavljuju u ličnom kapacitetu, a institucionalni investitori mogu aplicirati sa do dva predstavnika. Za prijavu se koristi formular dostupan na www.seedforumsee.org.

Budući da je radni jezik engleski, učesnici kojima je potrebna asistencija sa formularom za registraciju na bosanskom,srpskom ili hrvatskom jeziku mogu se javiti na [email protected] ili telefon 033/209-677. Isti kontakt se može iskoristiti i za sva druga pitanja i asistenciju pri registraciji.

Seed Forum je događaj na koji se dolazi isključivo sa pozivom, stoga je brza registracija preporučena.

Prema najboljim praksama razvijenih tržišta, komunikacija sa kompanijama je privatna i ne zahtjeva objavljivanje. Ne postoji provizija na uspjeh investicija, niti akontacija za učešće investitora kojim je potvrđeno prisustvo.