Bez pozitivnih pomaka
0

Privredu u KS i BiH mogu spasiti samo investicije i novi krediti

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Stanje u privredi Kantona Sarajevo i dalje je bez pozitivnih pomaka, kazano je na današnjoj konferenciji za medije Privredne komore KS.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Mubera Kadrić, direktorica Centra za razvoj poduzetništva, je istakla kako je još uvijek prisutan trend konstantnog pada industrijske proizvodnje, što iziskuje poduzimanje hitnih mjera.

Naime, industrijska proizvodnja u periodu od januara do maja 2012. godine bilježi pad u Kantonu za 7,9 posto, a u Federaciji BiH za 6,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Proizvodnja šumskih sortimenata, kao i vrijednost izvršenih građevinskih radova bilježi blagi porast u odnosu na 2011. godinu, dok je turizam i dalje jedina privredna grana koja je u stalnom porastu.

Broj turista, koji su posjetili Kanton Sarajevo u prva četiri mjeseca 2012. godine, bio je 65.123, što je za 14,6 posto više u odnosu na isti period 2011. godine. Osim toga, u istom periodu povećan je i broj noćenja za 17,3 posto.

Kao i u dosadašnjim izvještajima Privredne komore KS, povećan je i broj nezaposlenih osoba. Tako je u maju 2012. godine broj nezaposlenih iznosio 70.283, što je povećanje za 1,5 posto. U FBiH je zabilježeno 372.266 nezaposlenih osoba, što je za 1,9 posto više u odnosu na 2011. godinu.

"Sa rezultatima poslovanja, koji su danas prezentirani, nema mjesta optimizmu. Osim pada industrijske proizvodnje, zabrinjava i visoka stopa nezaposlenosti. Privredi Kantona Sarajevo i BiH potrebne su nove investicije i krediti evropske i svjetske banke, koji će se usmjeriti u privredu te na taj način povećati ekonomski rast, a ne ponovno zaduženje kod MMF-a. Strana ulaganja, kao i pokretanje javnih radova, koji bi trebali značiti i nova radna mjesta, su nedovoljni, skoro zanemarljivo", kazala je Kadrić.

Iz Komore su istakli kako će i dalje naglašavati da samo intenziviranje industrijske proizvodnje znači dinamičniji i profitabilniji ekonomski razvoj KS, jer za to ima dovoljno uslova. Da bi se to realiziralo, kažu, privreda mora dobiti konkretan stimulans od vlasti.

"Potrebno je pokrenuti hitne mjere na smanjenju uvoza, koji je dostigao vrijednost od skoro 1,5 milijardi KM, a to bi se treblo ogledati kroz povećanje plasmana domaćih proizvoda na domaćem tržištu", navode iz Privredne komore KS.