Moskva
0

Predstavnice FIPA-e na Međunarodnom investicijskom sajmu

Sarajevo-x.com
Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA), zajedno s predstavnikom Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH i uz podršku Ambasade BiH u Rusiji, 11. i 12. marta učestvovali su na Međunarodnom investicijskom sajmu u Moskvi.

Predstavnici FIPA-e su potencijalnim stranim investitorima predstavili sve investicijske projekte kojima Agencija trenutno raspolaže te promotivne materijale o energetskom i poljoprivrednom sektoru, sektoru turizma i industriji autodijelova, na engleskom i ruskom jeziku.

U okviru sajma, predstavnici FIPA-e su imali sastanak s predstavnicima Moskovske komore za trgovinu i industriju, gdje je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja saradnje s njihovom Agencijom za strana ulaganja (NIA).

Osim toga, potpisan je i Memorandum o razumjevanju između FIPA-e i Rusko-balkanske informaciono-ekonomske agencije i dogovorena je razmjena podataka o projektima za ulaganja te promotivnih materijala i brošura.

Razgovarano je i o mogućnosti organiziranja poslovne Rusko-balkanske konferencije u Bosni i Hercegovini, a održani su i sastanci s ruskim investitorima koji već posluju u BiH, kao i sa novim, potencijalnim investitorima.

Ruski investitori su iskazali interes za ulaganje u BiH, a pojedini su već najavili i dolazak.

Sajam u Moskvi okupio je izlagače iz SAD-a, Evropske unije i zemalja Bliskog istoka.

Međunarodni investicijski sajam u Moskvi održava se dva puta godišnje, u martu i oktobru i pruža značajnu mogućnost za predstavljanje investicijskih projekata velikom broju značajnih ruskih investitora, kao i investitorima iz cijelog svijeta i omogućava direktne susrete i uspostavljanje kontakata s investitorima, saopćeno je iz FIPA-e.