Investicije
0

Postignut dogovor o zamjeni grčkih državnih obveznica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka vlada, koja se nalazi u dužničkoj krizi, izvijestila je jutros da je postignut dogovor o zamjeni grčkih obveznica s privatnim investitorima, zahvaljujući čemu bi trebalo da smanji dugove, što je bio cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u historiji.

Grčko ministarstvo finansija saopćilo je da je sporazum prihvatilo 85,8 posto domaćih privatnih kreditora, dok je među manjinskim, stranim investitorima, dogovor prihvatilo njih 69 posto, javio je Reuters.

Grčko ministarstvo finansija izvijestilo je svoje međunarodne partnere da namjerava na postojeće državne obveznice koje su regulirane grčkim propisima, a vrijedne su ukupno 177 milijardi eura, primijeniti klauzulu o kolektivnoj akciji i na one vlasnike obveznica koji nisu prihvatili ponudu o zamjeni. Očekuje se da će primjenom te klauzule postotak kreditora uključen u zamjenu obveznica dosegnuti 95,7 posto.

Rok za prihvaćanje ponude za zamjenu obveznica prema međunarodnom pravu i za državne obveznice koje su izdale javne kompanije produžen je do 23. marta.

Dosadašnjim dogovorom obuhvaćene su 172 milijarde eura duga, što je znatno iznad minimalnog nivoa koji je bio potreban da bi zamjena bila uspješna. Atini je bilo potrebno da 75 posto kreditora pristane na dogovor.

Prihvaćajući zamjenu, investitori će dobiti nove obveznice nominalne vrijednosti 31,5 posto starih, zajedno sa zapisima iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost. Zamjenom se namjerava smanjiti vrijednost 206 milijardi eura državnih obveznica u vlasništvu privatnih kreditora za 53,3 posto.

Uspješnom zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atina dobila drugi paket pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.