Investicije
0

Porast cijena dionica na evropskim berzama

FENA
U nesigurnoj trgovini na evropskim su berzama cijene dionica jutros ojačale, nadoknadivši ranije gubitke, jer investitori nakon oštrih posljednjih korekcija oklijevaju s daljnjim prodajama.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 ojačao 0,2 posto, na 1035,01 bod, nakon što se tokom jutra spustio do 1029 bodova. Londonski FTSE, frankfurtski Dax i pariški CAC bili su u plusu između 0,15 i 0,64 posto, prenose agencije.

Investitori nove smjernice očekuju od niza makroekonomskih pokazatelja eurozone, kao i rezultata aukcije španskih trezorskih zapisa.

"Stalna tema na dioničkim tržištima i dalje su neprestane napetosti u vezi eurozone. Iz tehničke perspektive, postoji potencijal za daljnji pad tržišta za još pet posto", smatra strateg za tržišta dionica u Baader Banku Gerhard Schwartz.

U nešto većem fokusu investitora su dionice španske naftne kompanije Repsol, nakon što je argentinska vlada signalizirala da bi mogla privatizirati naftnu kompaniju YSF, u kojem Repsol ima većinski udjel.

Dionica Repsola jutros je potonula 8,18 posto, spustivši indeks Madridske berze IBEX za 0,7 posto.

Na Tokijskoj se berzi Nikkei jutros spustio blagih 0,06 posto, na 9464 boda.