Investicije
0

Podrška Sarajevo Business Forumu od Amerike do Brisela

FENA
Sarajevo Business Forum (SBF), 2. međunarodna investicijska konferencija koja će biti održana od 6. do 8. aprila, dobila je podršku mnogih međunarodnih organizacija i institucija.

Na Prvom samitu SAD - Balkan, održanom krajem marta u Baltimoreu (SAD), SBF je predstavljen kao partnerska konferencija, saopćeno je iz SBF Media Teama.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International, banke suorganizatora foruma, u Baltimoreu je upoznao učesnike o SBF-u te održao izlaganje o temi "Međunarodno projektno finansiranje".

Tom prilikom su se predstavnici građevinskog konzorcija, formiranog na platformi SBF-a, a kojeg sačinjavaju kompanije iz cijele BiH, s američkim kolegama razgovarali o mogućnosti sudjelovanja u zajedničkim projektima.

Uime SAD-a na SBF-u 2011. u Sarajevu obratit će Lorraine Hariton, specijalna predstavnica State Departmenta.

SBF je dobio podršku i Unije privrednih komora Turske (TOBB), koju sačinjava 356 privrednih komora.

Tako je u središtu TOBB-a u Istanbulu, u suradnji s konsultantskom kućom PGlobal, održana konferencija za štampu na kojoj je predstavljen SBF i mogućnosti ulaganja u BiH i region.

Također je predstavljen projekt "Sarajevo, edukacioni centar regiona", a dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. Veljko Trivun i njegovi saradnici održali su sastanak s kolegama s Univerziteta TOBB u Ankari i razgovarali o potpisivanju sporazuma o akademskoj suradnji.

Naredni SBF predstavljen je i na okruglom stolu u Evropskom parlamentu u Briselu, u organizaciji Regionalnog predstavništva Kantona Sarajevo i potpredsjednika delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelka Kacina.

Osman Softić, koordinator SBF-a, predstavio je učesnicima koncept foruma te istaknuo čvrsto opredjeljenje BBI-ja, kao organizatora, da SBF učini "ulaznim vratima" za strane investicije u jugoistočnu Evropu.

Naglasivši regionalni i otvoreni karakter foruma, Softić je najavio dolazak velikog broja investitora i uglednih zvaničnika iz SAD-a, Turske, zemalja Arapskog zaljeva, Japana, Kine, Pakistana, Malezije i Evrope, kojima će biti predstavljeno više od 150 projekata iz različitih privrednih oblasti.

Učesnici okruglog stola bili su i parlamentarci Doris Pack i Eduard Kukan, uime Evropskog parlamenta, Thomas Seiler, uime Evropske komisije i Elio De Anna, ministar za međunarodne i evropske odnose FVG-a.

Forum je predstavljen i u Džedi na pres-konferenciji koju je organizirala IDB, a kojoj su prisustvovali Ahmad Mohamed Ali, predsjedavajući IDB Grupe, šejh Saleh Kamel, predsjedavajući ICCI-a te Adil A. Bushnak, predsjedavajući Bushnak Grupe - strateškog partnera SBF-a.

Promocija SBF-a 2011. održana je i u Kini, Norveškoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopćio je iz SBF Media Team.