Investicije
0

Počela izgradnja dionice autoputa Doboj-Prnjavor

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na gradilištu prve dionice autoputa Doboj-Banja Luka, od Doboja do Prnjavora, danas je ozvaničen početak radova na tom projektu.

Izvođači radova na ovoj dionici autoputa, dužine 36 kilometara, čija je ukupna vrijednost 180 miliona eura, jesu firme "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, koje su izabrane kao najpovoljni ponuđači na međunarodnom tenederu.

Kredit od 150 miliona eura za izgradnju ovog dijela autoputa Banja Luka-Doboj, Autoputevi RS su, uz garancije entiteta i države BiH, uzeli od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nakon što je ozvaničio početak izgradnje ove dionice, entitetski predsjednik Milorad Dodik naveo je da su u RS-u osigurane investicije vrijedne oko milijardu eura te da će ova dionica biti integrirana u buduću mrežu autoputeva.

On je kazao da slijede investicije na izgradnji koridora 5-C kroz RS, a zatim će se, kako kaže, nastaviti gradnja prema Brčkom i Bijeljini.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović smatra da je izgradnja ove dionice važan projekt za RS, ne samo u infrastrukturnom smislu, a koji treba da doprinese njenom ukupnom razvoju.

"U RS-u je realnost realizacija značajnih projekata, što je veoma važno. Realizujemo projekte u energetskom sektoru i tekstilnoj industriji, bitno je da se zapošljavaju ljudi i da RS u ovako teškim okolnostima realizuje značajne stvari", navela je ona.

I ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da je izgradnja ovog dijela autoputa jedna od najvećih investicija u RS-u.

Do sada je na ovom dijelu trase napravljeno sedam kilometara nasipa visine jedan metar, a plan je da se do kraja godine završe svi zemljani radovi. Kroz mjesec dana trebala bi početi i izgradnja mosta na Bosni, dužine 500 metara.

Pripremom za izgradnju prvih kilometara autoputa Doboj – Prnjavor, počinje projekt izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, dug 72 kilometra.