Investicije
0

Otvorena fabrika Henkel Adhezivi BH u Bileći

Klix.ba
Kompanija Henkel otvorila je u Bileći novu fabriku za proizvodnju suhih cementnih proizvoda za ljepljenje pločica i fasada dobro poznatog brenda Ceresit. Fabrika Henkel Adhezivi BH otvorena je u prisustvu mnogih gostiju, poslovnih partnera i predstavnika medija.

"Veoma smo ponosni što otvaramo novu fabriku Henkel Adhezivi BH u Bileći kao dio naše strategije da zadržimo vodeću poziciju u Jugoistočnoj Evropi. Iz fabrike u Bileći, snabdijevat ćemo domaće i okolna tržišta, kao što su Hrvatska, Crna Gora, Albanija i druga”, izjavio je gospodin Wolfgang Zettl, direktor divizije ljepila u Henkelu za Jugoistočnu Evropu.

Gospodin Frank Verner, prvi sekretar i rukovodilac ekonomskog odjela Ambasade Federalne Republike Njemačke u BiH, naglasio je da su ekonomski odnosi između Njemačke i Bosne i Hercegovine dobri, te izrazio nadu da će ova investicija biti podsticaj za ulaganje i drugim njemačkim investitorima.

Veliki značaj ove investicije istakla je i gospođa Jelica Grujić, Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, koja je tom prilikom rekla da će ova investicija imati pozitivan efekat ne samo na lokalnu zajednicu, već i na bh. ekonomiju u cjelini. Ona je takođe istakla da ova fabrika kao greenfield investicija, predstavlja dobar primjer ostalim kompanijama.

"Kompanija Henkel prisutna je u Bosni i Hercegovini dugi niz godina. Veliko nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti da proširimo naše poslovanje otvaranjem nove fabrike Henkel Adhezivi BH u Bileći. Lokacija je odabrana između ostalog i zato što se u neposrednoj blizini nalazi dobavljač mljevenog kalcium karbonata, najvažnije sirovine za naše proizvode. Ova fabrika predstavlja investiciju vrijednu skoro 9 miliona eura koja je izgrađena i opremljena po najvišim tehnološkim standardima", rekao je gospodin Predrag Armuš, generalni direktor Henkel BH.