Investicije
0

Općina Srebrenik među najprivlačnijim lokacijama za investitore u BiH

FENA
Smanjenjem direktnih troškova za privredne subjekte i građane u iznosu od 642.275 KM i indirektnih troškova u iznosu većem od pet miliona KM, Općina Srebrenik postala je jedna od najpovoljnijih lokacija za investiranje u Bosni i Hercegovini.

Općina Srebrenik u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svjetske banke, novim odlukama o smanjenu taksi i naknada za privrednike, implementirala je Projekt poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH. Cilj projekta, čija je ukupna vrijednost bila 138.000 KM, jest unapređenje poslovnog ambijenta i stvaranje povoljnjih uvjeta za privlačenje investitora, povećanje stope zaposlenosti te povećanje transparentnosti regulative uvođenjem Elektronskog registra svih administrativnih postupaka koji je postavljen na web stranicu Općine.

"Na općinskom zemljištu uskoro će biti izgrađena nova poslovna zona, s potpuno uređenom infrastrukturom gdje će se javnim pozivom dodjeljivati lokacije po vrlo povoljnim cijenama. Želja nam je da u općinu Srebrenik privučemo što veći broj investitora da bismo u što kraćem vremenu povećali i broj zaposlenih na području naše općine", istakao je načelnik Općine Srebrenik Sanel Buljubašić.

Novonastale uštede proističu iz smanjenja taksi i naknada, promjene forme dokumentacije koja se prilaže na zahtjev i pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti,a indirektne uštede proizilaze iz skraćenja rokova za odgovor Općine na podnesene zahtjeve. Ovim je Općina Srebrenik učinila veliki iskorak u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta na lokalnom nivou, uvela brz, transparentan i jeftiniji proces privrednih aktivnosti koji se primjenjuje u EU čime je dala značajan doprinos strateškom prioritetu pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, stvara mogućnosti za ljude da pobjegnu od siromaštva i poboljšaju svoje živote. Također IFC podstiče održivi ekonomski rast u zemljama u razvoju pružanjem podrške razvoju privatnog sektora, mobiliziranjem privatnog kapitala te pružanja savjetodavnih usluga i usluga ublažavanja rizika za poslovne subjekte i vlade. U fiskalnoj 2012. godini, tokom ekonomske krize, IFC je investirao gotovo 20 milijardi dolara i na taj način podržao svoje klijente u otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju zaštite okoliša i pružanja podrške njihovim lokalnim zajednicama.