Mostarski sajam
0

Okrugli stol o industriji auto-dijelova BiH i Srbije

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru danas je Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) organizirale okrugli stol "Industrija auto-dijelova BiH i Srbije, potencijali i put do strateškog partnera".

U izjavi za Fenu regionalni predstavnik FIPA-e Ureda u Mostaru Amir Kazić je kazao kako je cilj okruglog stola unapređenje regionalne suradnje i jačanje pozicije BiH i Srbije kao atraktivnih tržišta za strane investitore i kupce iz oblasti automobilske industrije.

Također, po njegovim riječima cilj je predstaviti dostignutu razinu kvalitete proizvoda firmi proizvođača auto-dijelova BiH i Srbije i njihove konkurentnosti za partnerstvo s tvornicom FIAT-Srbija u Kragujevcu.

Kada su u pitanju potencijali industrije auto-dijelova u BiH, Kazić je kazao kako je riječ o grani industrije gdje BiH ima tradiciju, obučenu radnu snagu, iskustvo, tehnologiju i gdje je najspremnija biti konkurentna za europsko tržište.

"Na okruglom stolu ćemo još jedanput poručiti svima onima koji još uvijek razmišljaju treba li uložiti u BiH da je ovo atraktivno mjesto za investiranje u svakom smislu, posebice sada u vrijeme ekonomske krize kada mi imamo komparativne prednosti, odnosno jeftiniju radnu snagu, obučenosti, tradiciju i izvanredan geografski položaj", kazao je Kazić.

Na okruglom stolu sudjeluje veliki broj poduzeća koja se bave proizvodnjom auto-dijelova BiH i Srbije, predstavnici relevantnih ministarstava BiH, predstavnici SIEPA-e i drugi.

Inače, u BiH se nalazi veliki broj poduzeća koja proizvode različite dijelove za automobilsku industriju kao što su kočnički sustavi, spojnice, motori, svjećice, različite pumpe, filtri, zatim malih dijelova poput opruga, cijevi, spojnih elemenata od metala, plastike i drugoga i većinu proizvoda ta poduzeća izvoze na tržište Europske unije.

Tradicija u proizvodnji auto-dijelova i dobra suradnja s njemačkom automobilskom industrijom u prošlosti kao i s tvornicom automobila "Zastava" iz Kragujevca predstavlja komparativnu prednost BiH u odnosu na druge zemlje iz okruženja u toj oblasti.