Investicije
0

Nova investicija Elektroprivrede BiH u rudnik "Kakanj"

FENA
Ugovor o nabavci pet damper kamiona za potrebe Površinskog kopa "Vrtlište" u Rudniku mrkog uglja "Kakanj" potpisali su danas u Sarajevu direktor Rudnika Mirsad Jašarspahić i direktor kompanije Premar Services AG iz Švicarske Boro Katanić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić, a vrijednost investicije je 8,4 miliona KM.

Grabovica je kazao da je 2013. godina bila godina investicija u rudnike te smatra da je potpisivanjem ovog ugovora uspješno započeta 2014. godina.

"Zaključno s prošlom godinom investirali smo u sve rudnike oko 130 miliona KM", naglasio je.

Govoreći o daljnjim investicijama u rudnike, Grabovica je kazao da će do kraja tekuće godine investirati svih 204 miliona KM, koliko je planirano za dokapitalizaciju i modrenizaciju opreme čime će se poboljšati preduslovi za efikasnije poslovanje te za ostvarivanje boljih poslovnih rezultata.

"Rudnik Kakanj je jedan od naših strateških rudnika, u koji je investirano više od 40 miliona KM, od ukupno 67 miliona KM koliko je planirano", naglasio je Grabovica.

Katanić je dodao da je proizvođač dampera firma "Belaz" iz Bjelorusije te da je njihova nosivost oko 110 tona.

"Rok isporuke će biti kraći od 45 dana, kako je dogovoreno", najavio je.

Jašarspahić je kazao da se potpisivanjem ovog ugovora slaže mozaik strateškog ulaganja u ovaj rudnik.

Podsjetio je da je Elektroprivreda BiH za rudnik "Kakanj" prije dvije godine nabavila elektrohidraulični bager 10 kubnih metara s kojim ovih pet dampera čini "paket".

Nova mehanizacija će omogućiti povećanje i ujednačavanje kapaciteta za utovar, prijevoz i odlaganje jalove mase, čime će biti osiguran jedan od preduvjeta za ostvarenje planirane proizvodnje uglja u narednom periodu.