Investicije
1

Ništa od prodaje Blackberryja, kompanija mijenja direktora

Klix.ba
Blackberry je odustao od planova prodaje svoje firme najvećem dioničaru Fairfax Financial Holdingsu, te će nastaviti borbu na tržištu.

Kompanija Blackberry koja prozivodi smartphone pokušava povećati finansije za jednu milijardu američkih dolara.

Izvršni direktor Thorsten Heins će odstupiti s dužnosti, a bivši izvršni direktor Sybasea John Chen bit će privremeni vršilac ove dužnosti, javlja BBC.

Prošlog mjeseca Balckberry je objavio gubitak od 965 miliona američkih dolara u drugom kvartalu. Kao razlog naveli su lošu prodaju novog smartphonea Z10.

Fairfax je planirao preuzeti Blackberry za 4,7 milijardi američkih dolara. No, plan se izjalovio. Prošle sedmice Reuters je objavio kako se Fairfax bori da skupi potreban novac kako bi ispunio ugovor.

Fairfax koji posjeduje 10 posto dionica u Blackberryju doprinijet će novom fondu za podizanje firme s 250 miliona dolara.

"Ova uplata predstavlja novčanu injekciju Blackberryju što će nam omogućiti da povećamo svoju poziciju na tržištu", rekla je Barbara Stymiest, predsjedavajuća upravnog odbora Blackberryja.

Kompanija je u novembru objavila plan o otpuštanju 4.500 radnika kako bi smanjili troškove.

"Blackberry je kultni brend s ogromnim potencijalima, ali trebat će vremena, discipline i teških odluka da povratimo uspjeh", rekao je v.d. direktora Chen.

Vezani članci