Investicije
0

Nikšić: Naš region je sljedeća velika destinacija za strane investicije

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u obraćanju učesnicima Sarajevo Business Foruma 2012. kazao je da je uvjeren da je naš region sljedeća velika destinacija za strane investicije, kako sa Istoka, tako i sa Zapada.

Nikšić je podsjetio na brutalna dešavanja i ratove tokom devedesetih u regiji, ali i dodao da sve zemlje koračaju ka punom oporavku i članstvu u evroatlantskim strukturama.

  • Neiskorišteni potencijali našeg regiona, a posebno Bosne i Hercegovine, daju nadu za optimizam. Imamo veoma kvalitetnu radnu snagu, inžinjere, građevinare, mašince koji su u skoroj prošlosti iznijeli mnoge od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata u zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, istakao je Nikšić, naglasivši da je ovaj dio Evrope u fazi ubrzanog razvoja putne infrastrukture, naročito izgradnje autoputa na koridoru 5-C, i dodao da će upravo o tim pitanjima razgovarati s učesnicima Sarajevo Business Foruma.

Federalni premijer je rekao da trendovi na evropskim i svjetskim tržištima ukazuju da razvoj energetskog sektora kao nosioca sveopćeg razvoja zemlje nema alternative.

  • Potreba za velikim ulaganjima u nove i održive izvore energije su evidentne diljem svijeta. I dalje postoje različiti pogledi u kojem smjeru će se kretati investiciona ulaganja u energetiku - pitanja budućnosti atomske energije, zaliha nafte i gasa, u kojoj mjeri i kada „zelena energija“ može preuzeti primat, kazao je Nikšić, potrctavši da BiH ima veliki kapacitet prozivodnje energije.

  • Jedina smo zemlja u regiji koja je netoizvoznik električne energije, te osma zemlja u Evropi s aspekta hidropotencijala. Također, imamo najveće potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na Balkanu i više od šest milijardi tona rezervi uglja, lignita i treseta.

Vlada FBiH je pripremila set projekata za pokretanje investicionog ciklusa u energetici - od eksproprijacije nafte i prirodnog gasa, obnove postojećih i izgradnje novih hidroelektrana, obnove starih termoelektrana te izgradnje vjetroparkova. Ovo je idealno mjesto za promociju i prezentaciju ovih projekata, kazao je prvi čovjek Vlade FBiH u svome pozdravnom govoru učesnicima Sarajevo Business Foruma 2012.

Nikšić je kazao da je uvjeren da će tokom trajanja ovog foruma biti mnogo prilika za razgovore o poboljšanju međusobnih trgovinskih odnosa, kao i saradnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji hrane, te u sektoru turizma.