Investicije
0

Nadzorni odbor Postbank BH odredio uslove za dokapitalizaciju

Sarajevo-x.com
Nadzorni odbor Postbank BH d.d. Sarajevo izanalizirao je sve alternative i mogućnosti strateških partnera koji su pokazali interes za dokapitalizaciju ove banke te odredio konkretne obaveze potencijalnog investitora, saopćeno je iz ove banke.
Potencijalni investitor trebao bi osigurati sredstva u vidu subordiniranog duga ili konvertibilnog zajma u vrlo kratkom roku, čime bi se riješio problem dopunskog kapitala Banke neophodnog za obezbjeđenje zakonski minimalnog iznosa kapitala od 15 miliona konvertibilnih maraka. Time bi se osigurali uslovi za dalje pregovore o stabilizaciji i razvoju banke.

Imena potencijalnih investititora poznata su i Federalnoj bankarskoj agenciji, koja kao nadležno regulatorno tijelo daje saglasnost na dokapitalizaciju. U cilju zaštite interesa Banke i potencijalnih partnera, njihova imena će biti objavljena naknadno.

Ocjenjujući rad Banke u ovoj i protekloj godini, Nadzorni odbor je na sjednici održanoj 26. augusta 2010. godine u Sarajevu konstatovao da Postbank BH pokazuje pozitivne trendove u svom redovnom poslovanju. Pozitivni pomaci u proteklom periodu vidljivi su kroz povećanje broja klijenata u segmentu depozitnog poslovanja, porast prihoda od kamate, povećanje prihoda od naknada po vanbilansnim poslovima i naknadama za usluge, kao i kroz povećanje broja klijenata u segmentu pravnih i fizičkih lica, odnosno povećanju volumena poslovanja putem šaltera JP BH Pošta.

Evidentni pomaci koji su doveli do povećanja prihoda, uz sve mjere koje su poduzete u smislu racionalizacije i smanjenja rashoda, doveli su i do smanjenja gubitka. To treba posebno naglasiti, ako se uzmu u obzir okolnosti globalne recesije i činjenica da banka nema dugoročnih izvora, niti da je provedena dokapitalizacija banke u planiranom obimu i roku. To daje posebnu težinu ostvarenim rezultatima, obzirom da novoimenovana Uprava banke samim tim nije imala adekvatne predpostavke za normalan rad i razvoj banke. Nadzorni odbor je izuzetno zadovoljan dosadašnjim angažmanom Uprave i ostvarenim rezultatima.

Također, Nadzorni odbor informisan je o pripremnim aktivnostima Uprave Postbank BH za najavljenu redovnu kontrolu Federalne bankarske agencije.