Višemilionska investicija
0

Michelin otvara 700 radnih mjesta u Srbiji

SRNA
Francuska kompanija MIchelin otvara 700 radnih mjesta u Pirotu, na jugoistoku Srbije, a ukupna investicija je vrijedna 170 miliona eura.

Memorandum o razumijevanju o realizaciji investicionog projekta kompanije Michelin u opštini Pirot potpisao je, u prisustvu predsjednika Srbije Borisa Tadića, ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić.

Memorandum su potpisali i direktor kompanije Tiger Tires Erik Fajduj, direktor-partner kompanije Michelin Michel Rolie i predsjednik opštine Pirot Vladan Vasić - saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Ćirić je istakao da je cilj prve faze ovog investicionog projekta povećanje proizvodnog kapaciteta fabrike i da do 2016. godine, umjesto dosadašnjih osam miliona, ova kompanija proizvodi 12 miliona guma godišnje. 

Kompanija će uložiti u nabavku novih mašina i opreme, kao i za zapošljavanje ukupno 700 novih radnika do kraja 2016. godine. 

"Ovo je početak daljeg razvoja kompanije Michelin u Srbiji. U drugoj fazi, plan je da praktično dupliramo proizvodnju i da imamo fabriku koja će proizvoditi 20 miliona guma godišnje", rekao je Ćirić.

On je dodao da ova odluka kompanije Michelin da investira u Srbiju samo pokazuje njihovu odlučnost da budu centar ovog dijela Evrope, pa i svijeta, u proizvodnji guma koje su nesumnjivo prepoznatljive svuda u svijetu.
Direktor kompanije Tiger Tires Erik Fajdu rekao je da je uvjeren u uspjeh ovog projekta u Pirotu, koji ima veoma važnu ulogu u provođenju strategije Michelina, a to je značajnije proširenje na tržište Rusije i zemalja EU. 

Kompanija "Mišelin" bavi se proizvodnjom i zaštitom guma za vozila i trenutno se nalazi se na vodećoj poziciji na svim tržištima pneumatika i povezanih usluga. 

Ova kompanija zapošljava oko 109.000 radnika u 72 proizvodna postrojenja u 19 zemalja širom svijeta.