Želi umiriti investitore
0

Medvedev dolazi na otvaranje Svjetskog ekonomskog foruma

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu će tokom kratke posjete Davosu, u Švicarskoj, održati govor na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma, u kojem će pokušati da umiri strane investitore poslije terorističkog napada u Moskvi u kojem je ubijeno 35 ljudi.

Medvedev je u intervju za ekonomski dnevni list Vedomosti potvrdio da će doći u Davos uprkos napadu koji je u ponedjeljak izvršen na moskovskom međunarodnom aerodromu Domodedovo.

"Zbog ove tragedije program posjete Davosu će biti značajno skraćen", izjavio je šef države u istom intervju.

Medvedev će provesti nekoliko sati u Davosu kako bi se susreo s poslovnim ljudima, održao govor i vratio se u Moskvu u srijedu navečer, izjavili su ruski zvaničnici.

"Odlučio sam da učestvujem u radu Foruma jer je to svjetska platforma za prezentiranje našeg stava", objasnio je on u intervju.

"Kako bismo promovirali naše potencijale, zadatak nam je da otvoreno kažemo koje su jake tačke naše ekonomije i našeg sudskog sistema, ali da isto tako otvoreno kažemo koje su naše teškoće, slabosti i neriješeni problemi", kazao je on.

"Očekujemo investitore, želimo brz oporavak poslije krize", kazao je on i dodao da će njegov govor biti "upućen onima koji žele razvijati ekonomske odnose s Rusijom, investirati novac u zemlju, osnivati preduzeća, naći nove izvore financijskog razvoja".