Investicije
19

Londonski Heathrow dobija i treću pistu, cilj podizanje ekonomije

Piše: Š. B.
Britanska vlada je u cilju podizanja ekonomije odobrila izgradnju treće piste na londonskom aerodromu Heathrow.

Na današnjem sastanku je usvojena ova dugoočekivana odluka, a sekretar transporta Chris Grayling kazao je kako će ova ekspanzija poboljšati britanske veze sa ostatkom svijeta i podržati izgradnju bolje trgovine i poslovnih prilika.

Sindikati su pozdravili odluku za proširenje aerodroma, a navodi se kako je taj potez jedan od najvažnijih projekata za Veliku Britaniju.

Menadžment aerodroma Heathrow izjavio je kako je aerodrom spreman za treću pistu koja bi značila pravedan, povoljan i siguran poticaj ekspanziji cijele države.

S druge strane, gradonačelnik Londona Sadiq Khan kazao je kako je ova odluka krajnje pogrešna, kako za grad London, tako i za Veliku Britaniju.

Širenje aerodroma je na jugoistoku Engleske oduvijek bio politički "vrući krompir", a ministar Zac Goldsmith nazvao je odluku katastrofalnom, budući da mu se prijetilo otkazom ukoliko dođe do implementacije proširenja aerodroma.

Gradnja projekta vrijednog 50 milijardi eura trebala bi započeti za nekoliko godina, a pista bi mogla biti u funkciji tek 2025. godine. Prošle godine je sprovedena studija zbog koje je donesena odluka o izgradnji treće piste na Heathrowu, iako je bilo govora i o proširenju drugih aerodroma ili produžavanju postojećih pisti na Heathrowu.

Prije nego što odluka bude konačna bit će održana javna rasprava kako bi se svi očitovali o efektima koje će po zemlju ostaviti proširenje aerodroma.