Poljska
0

Kompanija "Orlen" spremna prodati rafineriju "Orlel Litevua "

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poljska kompanija "PKN Orlen" spremna je da proda rafineriju "Orlen Lietuva" ruskom holdingu "Gazprom" ili bilo kom drugom kupcu, nezadovoljna svojim investicijama u Litvaniji, izjavio je poljski ambasador u toj zemlji Jerzi Marek Novakovski.

On je istakao da bi Litvanija morala da organizuje poslovnu saradnju s Poljskom bez "ikakvih, sivih i crnih, pravnih podvala i lukavstava", ukazujući da je "Poljska umorna od litvanskih grešaka", prenosi dnevni list "Litovski kurier".

Poljska je posebno nezadovoljna činjenicom da je litvanska državna željeznica za "Orlen Lietuva" odredila više cijene transporta nego za lokalne kompanije, uprkos činjenici da je "PKN Orlen" među najvećim stranim investitorima privrede ove zemlje.

Poljska kompanija kupila je 2006. "Orlen Lietuva", jedinu rafineriju na teritoriji Pribaltika, pri čemu su je troškovi kupovine, uključujući i modernizaciju, koštali tri milijarde dolara.

Isporuke nafte za ovu rafineriju naftovodom "Družba" iz Rusije su obustavljene iste godine, zbog čega su Poljaci morali da se okrenu skupljem dopremanju sirovina iz Primorska.

Ruske kompanije već duže izražavaju zainteresovanost za ovu rafineriju, koja je do 2006. bila u vlasništvu "Jukosa", nekada najveće naftne kompanije u Rusiji.

Početkom 2010. godine pregovore o kupovini "Orlen Lietuva" najavljivala je rusko-britanska naftna kompanija TNK-BP.