Investicije
0

Kina dugoročni investitor u dug eurozone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlada Kine saopćila je danas da je "dugoročni investitor" na tržište duga eurozone i da se nada da će članice te monetarne unije ostvariti stabilan rast, u vrijeme kada je Grčka na ivici bankrota.

"Kina je dugoročni investitor na tržište hartija od vrijednosti zone eura", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

"Nadamo se da će Grčka ostvariti stabilnost i razvoj uz pomoć saradnje između Evropske unije i međunarodne zajednice. Nadamo se da će i ostale članice evrozone ostvariti stabilan ekonomski rast", rekao je on.

Azijska tržišta akcija su jutros potonula pod pritiskom rasplamsavanja dužničke krize u zoni eura, prenijela je francuska agencija AFP.

Grčka je u srijedu upozorila da neće moći da otplati račune koji dospijevaju idućeg mjeseca bez puštanja tranše od 12 milijardi eura (17 milijardi dolara) iz zajma od 110 milijardi eura koji su joj prošle godine odobrili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Kina, koja je više puta izražavala povjerenje u ekonomije eurozone, povećala je investiranja iz svojih deviznih rezervi, najvećih na svijetu, u aktive denominovane u eurima.

Od decembra prošle godine Kina obećava da će kupovati vladine obveznice od finansijski oslabljenih članica eurozone - Španije, Grčke i Portugala.