Predsjednik Uprave Prevent BH
0

Jazvin: Inicijative za promjene trebaju dolaziti iz javnog sektora

FENA
Almir Jazvin
Almir Jazvin
BiH ima potencijale za privlačenje stranih investicija, ali su promjene neminovne“, izjavio je Almir Jazvin predsjednik Uprave Prevent BH, vodećeg bh. izvoznika, tokom jednodnevne konferencije "Privlačenje i zadržavanje investicija u BiH: Potrebne regulatorne promjene" koju je organizirala Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u utorak u Sarajevu.
Almir Jazvin
Almir Jazvin
Predstavnici privatnog i vladinog sektora, ovom prilikom su diskutovali o regulatornim promjenama potrebnim za privlačenje i zadržavanje investicija u zemlji.

"Ono što se od javnog sektora očekuje je da kratkoročno smanji naknade i poreze, dok srednjoročno kao jedno od rješenja se nameće reforma direktnih poreza", ističe Jazvin, te dodaje:

"Država u budućnosti treba raditi na izgradnji infrastrukture, i razvijanju informacionog sektora, koji je od izuzetne važnosti u savremenom poslovanju, jer se trendovo brzo mijenjaju, a mi ih moramo pratiti ukoliko želimo uspješno poslovati. U konačnici inicijative za promjene trebaju više dolaziti iz javnog sektora“.

Prevent kao izvoznik se susreće s brojnim preprekama, koje svakodnevno utiču na njegovo poslovanje. Kako bi odgovorio na zahtjeve svojih kilijenata, vodećih svjetskih proizvođača automobila, Prevent koristi sistem poslovanja u proizvodnji „Just In Time“ (bos. Pravovremeno) koji podrazumijeva isporuku proizvoda u odgovarajućem vremenskom roku.

Zbog toga spora i komplikovana administracija znatno utiče na poslovanje ove kompanije. Pored toga postoji neusklađenost i različita tumačenja pojedinih zakona, koja dodatno otežavaju poslovanje.

"Brojne su zakonske i birokratske barijere s kojima se susreću bh. privrednici, ali i investitori. No, uprkos tome postoji i niz prednosti koje Bosna i Hercegovina može koristiti za privlačenje stranih investicija, kao što su: razvijena industrijska kultura, bogatstvo energetskih i ostalih prirodnih resursa, radna snaga koja posjeduje predanost i lojalnost, te stabilna valuta zbog fiksnog kursa sa Eurom", ističe Jazvin.