Investicije
0

Izmjene u trgovini na Sarajevskoj berzi

FENA
Sarajevska berza u septembru ove godine uvodi brojne promjene čiji je cilj da se tržište modernizuje i bude atraktivnije za kompanije i investitore.

Jedna od novina je isključenje nelikvidnih i slabo likvidnih vrijednosnih papira sa Slobodnog tržišta SASE.

Na Slobodnom tržištu SASE 1. augusta ove godine bilo je uvršteno 520 vrijednosnih papira. Ovaj impozantan broj se relativizira ako se uzme u obzir činjenica da najlikvidnijih 110 vrijednosnih papira sa Slobodnog tržišta nosi čak 99,5 posto ukupnog redovnog prometa ostvarenog u zadnjih 12 mjeseci u ovom tržišnom segmentu. Sa ostalih 410 vrijednosnih papira ostvareno je svega 249.443,81 KM ili nepunih 0,5 posto prometa.

"Dugoročni cilj Berze je da na tržištu ostani samo vrijednosni papiri emitenata koji su interesantni investitorima, ali koji su i sami zainteresovani za vanjske investitore. Masovni delisting predstavlja prvi korak u dostizanju ovog cilja, u okviru kojeg će sa 1. septembrom ove godine biti delistirano 410 vrijednosnih papira kojima je redovni berzanski promet u posljednjih 12 mjeseci iznosio manje od 10.000 KM", navodi se u saopćenju za javnost Sarajevske berze.

U narednom periodu, kako se dodaje, doći će do delistinga vrijednosnih papira kompanija koje ne objavljuju informacije o svom poslovanju u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima (tzv. klizni delisting). Kompanije sa drugih tržišnih sub-segmenata, koje ne budu javnost redovno izvještavale, bit će prebačene na Tercijarno slobodno tržište, odakle će, ukoliko i dalje ne budu obavljivale informacije, u slijedećem koraku biti isključene sa tržišta.

Detaljan spisak delistiranih kompanije može se pronaći na web-stranici SASE. Bitno je naglasiti da će vrijednosni papiri koji su u ovom koraku isključeni sa Slobodnog berzanskog tržišta moći biti ponovo uvršteni na tržište ukoliko budu ispunjeni određeni uvjeti.

Novitet je i uvođenje novog sub-segmenta Slobodnog tržišta. Tercijarno slobodno tržište (TST) je novi sub-segment Slobodnog tržišta koji je namijenjen dioničkim društvima kojima se, u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira, mora trgovati na Berzi (otvorena dionička društva), a koja ne ispunjavaju osnovne principe transparentnosti i izvještavanja o svom poslovanju.

Zbog toga investitori koji ulažu u vrijednosne papire koji su na ovom sub-segmentu moraju biti svjesni da su njihova ulaganja visoko špekulativna i rizična. Novi sub-segment se uvodi 1. septembra ove godine.

Predviđa se i uvođenje prekidbenih aukcija sa ciljem stabilizacije cijena vrijednosnih papira. U dosadašnjem periodu bile su prisutne znatne oscilacije cijena vrijednosnih papira, što je za posljedicu imalo velike promjene tržišne vrijednosti uvrštenih kompanija.

Uvođenjem tzv. prekidbenih aukcija povećava se izloženost onih naloga na tržištu koji mogu, zbog svoje cijene, prouzrokovati znatna odstupanja cijene vrijednosnog papira na tržištu. Planirani početak primjene prekidbenih aukcija je ponedeljak, 12. septembar.

Još jedna novina odnosi se na nove statičke limite za vrijednosne papire u skladu sa tržišnim segmentom. Uporedo sa uvođenjem prekidbenih aukcija redefinisani su i statički limiti vrijednosnih papira.

Statički limiti određuju maksimalni dozvoljeni raspon dnevnog osciliranja cijene vrijednosnog papira. Ovi limiti su vezani za zadnji službeni zvanični kurs vrijednosnog papira. Investitor može da izda i nalog čija cijena izlazi izvan ovih okvira, međutim, taj nalog neće biti uzet u obzir u trgovini sve dok njegova cijena ne bude u dozvoljenom rasponu.

Novi statički limiti su na snazi od 1. septembra ove godine, saopćeno je iz Sarajevske berze.