Investicije
50

Investitoru iz Berlina predstavljene lokacije za ulaganje u općini Centar

Klix.ba
Predstavnici Općine Centar potencijalnom investitoru iz Berlina Mirsadu Fikiću, koji u Sarajevu želi izgraditi sportsko-rekreativni centar, prezentirali su nekoliko lokacija u Centru na kojima bi mogao ulagati.

Ovom prilikom delegacija je obišla lokaciju na Zlatištu gdje je na površini od gotovo šest hektara planirana izgradnja objekata sa sportsko-rekreativnim sadržajima, te lokaciju poznatu kao Kruškov dol na Nahorevskim brdima površine od oko 3,6 hektara, kao i objekat Poljoprivredne zadruge Centar na Nahorevu.

Eso Tucaković, općinski vijećnik i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Soukbunar, koji je inicirao izgradnju centra na Zlatištu, potencijalnom investitoru prezentovao je planove budućeg sportsko-rekreativnog centra gdje je planirana izgradnja teniskih igrališta, nogometnih i košarkaških terena, trim staze, šetnice...

Na Zlatištu postoje i rimske iskopine, te građevine iz austro-ugarskog perioda gdje bi posjetioci mogli učiti i o našoj historiji, dok je Općina Centar završila proceduru izrade projekta za novu saobraćajnicu do ovog lokaliteta. Nakon što je delegacija obišla i ostale dvije lokacije Fikić je izrazio zadovoljstvo viđenim.

"Mogućnosti koje pruža Zlatište su takve da se tu može izgraditi nešto po čemu će Sarajevo i Bosna i Hercegovina biti prepoznatljivi u svijetu. Ono što sam danas vidio pruža velike mogućnosti za izgradnju lijepe turističke oaze u drvetu i kamenu koja će, osim podsticanja razvoja turizma u ovom gradu i državi, također omogućiti proizvođačima zdrave hrane plasman njihovih proizvoda. Planiram u skorije vrijeme ponovo doći u Sarajevo i općinu Centar sa svojim stručnim timom, a tom prilikom ćemo prezentovati jedan idejni projekat budućeg kompleksa i nadam se da ćemo uspjeti u našoj saradnji", kazao je Fikić.

Obilazak lokacija u Centru za moguće investiranje je rezultat održanog sastanka kojeg je prije dva dana organizovao predsjedavajući Ajnadžić, a prilikom kojeg je prezentovana ideja izgradnje etno sela pod nazivom "Grunewald Inn Sarajevo".

Obilasku lokacija su također prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića, Haris Vlajčić, savjetnik predsjedavajućeg Ajnadžića, Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, Munib Tabučić iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina, arhitekta Irman Ćuskić, te Fikret Ćuskić, bosanskohercegovački general u penziji.