Investicije
22

Investitori pozivaju: I pored komplikacija BiH je dobro mjesto za ulaganje

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana manifestiacija izbora za najznačajnijeg investitora u BiH za 2013. godinu.

Događaj je organizirala Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), a nagrađene su četiri kompanije koje su pokazale najveći interes za ulaganje u našu državu.

"Ukoliko govorimo o onim investicijama koje su otvorile najviše radnih mjesta to je svakako proizvodnja, odnosno investicije u proizvodnji koja je resursno orijentisana. S obzirom na to da oni zapošljavaju najveći broj radne snage, imaju i najdirektiniji i najbolji utjecaj na ukupne ekonomske uslove u Bosni i Hercegovini“, rekla je direktorica Agencije za promociju stranih investicija Jelica Grujić.

Kompanija EFT Rudnik i termoelektrana Stanari Doboj izabrane su kao najznačajniji investitor u sferi osnivanja nove firme ili izgradnje objekta. Kompanija Nepco Beds Factory d.o.o. Petrovo izabrana je kao najznačajniji tvorac novih radnih mjesta, a Interwork d.o.o. Bosanski Petrovac nagrađen je priznanjem za najbolje zajedničko ulaganje.

Pored navedenih firmi, kompaniji G Petrol d.o.o. Sarajevo dodijeljena je nagrada za najznačajnijeg investitora u okviru akvizicije ili privatizacije. Ona je inače dio kompanije NIS Gazprom Neft.

"Nagrada koju smo dobili izuzetno znači, jer je naša investicija došla u vrijeme kada je investiciona aktivnost u BiH i regionu na dosta nižem nivou nego što je bila u prethodnim godinama. Došli smo da ostanemo na ovom tržištu, da donesemo novi kvalitet, ali i da donesemo nešto novo kada su je riječ o odnosu sa potrošačima.

Naš utisak je da smo definitivno izabrali dobro, da je Bosna i Hercegovina i pored svojih specifičnosti, naručito u regulatornom smislu i smislu komplikacija koje postoje, jedno dobro mjesto za investiranje i mi pozivamo da se ovdje investira", rekao je Branko Radujko, regionalni direktor Gazprom Nefta, dodavši da su bh. potrošači oni koji se najviše pitaju i koji se uvijek odazovu investitorima koji nude razumnu uslugu i cijenu.