Ekonomska kriza
8

Investitori očekuju raspad eurozone i nova bankrotstva

FENA
Ekonomisti nastoje da razjasne šta će biti uzrok sumraka eurozone - prekomjerni budžetski izdaci ili smanjenje tih izdataka, mada investitori, izgleda, već ocjenjuju da su obje varijante "pogubne" i očekuju raspad tog monetarnog bloka i nova bankrotstva.

Eurozona se podijelila na dva tabora. Jedan dio ekonomista i političara, uglavnom iz sjevernih bogatih članica evrozone i međunarodnih organizacija, pokušavaju da nađu nove argumente kako bi dokazali neophodnost nastavljanja stroge budžetske štednje.

Suprotan tabor, čije se članstvo i geografska raznovrsnost neumoljivo povećavaju, uvjeren je da su ispunjavanje zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije za "zatezanje kaiša" gurnuli eurozonu u tako duboku krizu, objavljeno je Internet stranici Finmarket.ru.

Prva grupa ukazuje da bez smanjenja troškova ne može biti ni smanjenja dugova, a time ni stabilnog razvoja, dok oponenti s gnjevom postavljaju pitanje kako se mogu smanjiti dugovi ako slabi ekonomija koja je ostala bez budžetske potpore.

Investitori, koji su ranije listom podržavali pristalice finansijske discipline, sada već nisu uvjereni ni u šta. Grčku, izmučenu budžetskim kresanjima, već su precrtali na listi članica eurozone. Da će ta zemlja napustiti euro već ove godine uvjereno je 57 odsto od 1.253 investitora, analitičara i trgovaca koje je anketirala agencija Bloomberg, dok 80 odsto njih smatra da će Portugal ili Španija poći stopama Grčke, pri čemu dopuštaju bankrot jedne od njih.

Investitori također i dalje ne veruju ni onima koji ne žele da štede i ukazuju da su obveznice Francuske prestale da privlače kupce poslije pobjede Francoisa Hollandea, protivnika stoge štednje, na nedavnim predsjedničkim izborima.