Kemal Kozarić
0

"Investiranje u ljude je najbolja poslovna investicija"

FENA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
U organizaciji Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je u Sarajevu održana međunarodna konferencija o ljudskim resursima "Uloga i značaj upravljanja ljudskim resursima u centralnim bankama i drugim finansijskim institucijama".

Konferencijom je okončan projekt pod nazivom "Jačanje kapaciteta upravljanja ljudskim resursima u Centralnoj banci BiH" koji je realizovan u okviru Twinning Light programa. Projekt je finansirala Evropska unija, a realizovan je u saradnji s partnerskim centralnim bankama Njemačke i Češke.

"Nama u Centralnoj banci BiH je izuzetno važno da držimo 'vruću liniju' s Evropskom centralnom bankom i s centralnim bankama iz eurosistema i smatramo da smo spremni i želimo da naše poslovanje i standarde prilagodimo evropskim", izjavio je novinarima guverner CBBiH Kemal Kozarić.

Iskazao je zadovoljstvo da su eksperti Deutsche Bundesbank i Češke narodne banke pokazali da je CBBiH umnogome već prilagođena u smislu procedura, zakona, profesionalnog osoblja, a njihove korisne preporuke implementirat će se u narednom periodu da bi se kvalitet podigao na još višu ljestvicu.

I tokom krize CBBiH je, po Kozarićevim riječima, prepoznala da je investicija u ljude najbolja investicija i namjera je da se kadar još više motivira i otvore određene perspektive za napredovanje. U ovoj instituciji zaposleno je 70 posto ljudi s visokom stručnom spremom, a edukaciji se posvećuje posebna pažnja.

Kozarić je najavio da 1. aprila počinje novi projekt s Evropskom centralnom bankom radi daljnjeg usaglašavanja smjernica i procedura s evropskim standardima.

„Evropska unija predana je ideji podrške CBBiH u njenom efikasnom poslovanju“, kazao je predstavnik delegacije Evropske komisije u BiH Boris Iarochevitch dodajući da je projekt koji se danas zaključuje samo korak na tom putu.

"Naš cilj je puna integracija CBBiH u evropski sistem centralnih banaka", naglasio je Iarochevitch.

Vođa projekta Martin Dinkelbourg (Deutsche Bundesbank) i menadžer projekta Jan Malek (Češka narodna banka) istakli su izuzetno dobru saradnju učesnika u projektu te opredijeljenost za daljnjom bilateralnom saradnjom.

U radu konferencije učestvovali su priznati stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa i predstavnici za tehničku saradnju centralnih banaka Evropske unije i regije te stručnjaci iz međunarodnih finansijskih institucija u zemlji, komercijalnih banaka i drugih finansijskih institucija da bi se podigla svjesnost o značaju upravljanja ljudskim resursima u savremeno doba.