Privredna komora u Minhenu
0

Imamović govorio privrednicima Bavarske

FENA
Predsjednik Uprave ASA Holdinga i predsjednik Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine Nihad Imamović gostovao je u četvrtak u Privrednoj komori Bavarske u Minhenu gdje je održao predavanje o temi „Bosna i Hercegovina između Zapada i Istoka, između investicije i zaborava“.

Imamović je zainteresiranim njemačkim privrednicima i predstavnicima regionalne vlade predstavio privredne potencijale Bosne i Hercegovine i naglasio prednosti koje imaju strani investitori u odnosu na domaće, saopćeno je iz ASA Holdinga.

„Analitičari se slažu da naša ekonomska perspektiva leži u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma, kao i u razvoju strateških partnerstava sa globalnim poslovnim sistemima. Međutim, moramo još raditi na reformi javne uprave, kao i razvoju privrede temeljene na znanju", rekao je Imamović.

Kazao je da Bosna i Hercegovina koristi potencijale svojih rijeka, ali da je ta iskorištenost nešto manja od 40 posto te da se mogu iskoristiti i potencijali obnovljive energije, kao što su snaga sunca i vjetra. Veliki broj rijeka, povoljna klima i obradive površine, bez upotrebe kemijskih dodataka, kako je rekao, nude idealne uvjete za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

„Mi jesmo mala zemlja sa četiri miliona stanovnika, nastala raspadom bivše Jugoslavije, koju je razorio krvavi rat prije 15 godina, ali mi smo zemlja velikih ljudi, poslovne i kulturne tradicije“, naglasio Imamović te podsjetio na Nobelovu nagradu Ive Andrića, Oskara Danisa Tanovića te sportske rezultate Edina Džeke.

„Mi smo kreativni, inovativni, profesionalni, pobjednici. Samo trebamo povoljan vjetar u leđa", dodao je Imamović.

Pored Imamovića, gost Privredne komore Bavarske je bio i Ben Schneider, vlasnik firme za proizvodnju specijalnih mašina Bader Šamac d.o.o., saopćeno je iz ASA Holdinga.