Investicije
0

Hadžić i Latinović o izgradnji mosta preko Save

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je danas u Sarajevu načelnika Općine Bosanska Gradiška Zorana Latinovića s kojim je razgovarao o izgradnji mosta preko Save u Gradišci i njegovom povezivanju s autocestom na Koridoru 5C u svjetlu prometnog i ekološkog uticaja na lokalnu zajednicu.

Latinović je informirao Hadžića da se izgradnjom mosta i uspostavom koridora Bosanska Gradiška suočava sa saobraćajnim kolapsom jer trenutne procjene govore o očekivanom prometu od minimalnih 300 šlepera dnevno.

On je istaknuo da bi jedno od rješenja ovog problema bila izgradnja obilaznice oko Bosanske Gradiške zajedničkim naporima BiH, entiteta i lokalne zajednice.

Hadžić je podržao ovu inicijativu iskazujući puno razumijevanje za probleme Općine Bosanska Gradiška te izrazio opredjeljenje Ministarstva komunikacija i prometa BiH za saradnjom sa svim nivoima vlasti u BiH u cilju rješavanja problema građana i poboljšanja uslova življenja.

Istaknuo je da će ovaj projekt, pored rasterećenja gradskih saobraćajnica, otvoriti prostor i za ekonomski razvoj lokalne zajednice.

"Pozitivno će biti da, pored svih političkih turbulencija, ovaj projekt zajednički realiziraju država BiH, entitet i lokalna zajednica. Ovo je zajednički projekat kojim se svi zajedno opredjeljujemo za evropske integracije", rekao je Latinović.

Hadžić je ponovio opredjeljenje Vijeća ministara BiH za ubrzanjem evropskog puta BiH i naglasio da upravo kroz zajedničke projekte i saradnju svih nivoa vlasti u BiH uvodimo evropske standarde u javnu upravu i jačamo unutrašnje integracije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.