Lukavac
0

GIKIL - jedan od glavnih faktora rasta industrijske proizvodnje u FBiH

FENA
Predstavnici Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) sastali su se u Sarajevu s novim ambasadorom BiH u Indiji Seadom Avdićem gdje su razgovarali o dosadašnjim investicijama indijskih partnera u BiH i to konkretno o investiranju u to preduzeće.

Cilj sastanka bio je upoznati ambasadora BiH u Indiji s dosadašnjim aktivnostima indijskih investitora radi učvršćivanja saradnje i privlačenja novih investicija.

Tom prigodom veleposlanik Avdić kazao je kako se investicije indijskih poduzetnika mogu uzeti kao primjer najuspješnijeg modela investiranja i privatiziranja bh. preduzeća i kompanija.

Zamjenik generalnog direktora GIKIL-a Faik Buševac informirao je ambasadora Avdića o postignutim uspjesima GIKIL-a u proteklih šest mjeseci.

Po njegovim riječima, nakon teške borbe sa ekonomskom krizom u Global Ispat koksnoj industriji Lukavac došlo je do stabilizacije proizvodnje.

"Rezultat je to zajedničke borbe menadžmenta i uposlenika kompanije koji je doveo do povećanja proizvodnje i izvoza koksa", istaknuo je Buševac.

Proteklih šest mjeseci GIKIL je pored uspjeha u proizvodnji koksa, u odnosu na isti period prošle godine ostvario i izuzetne rezultate u proizvodnji sirovog katrana od 246,40 posto, amonijak sulfata od 190,09 posto i koksnog plina od 414,64 posto.

Tako je 269,76 posto uvećanom proizvodnjom koksa u prvih šest mjeseci ove godine Global Ispat Koksna Industrija Lukavac jedna je od ključnih kompanija zaslužnih za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.

"Ove godine je proizvedeno i 2.845 tona sirovog benzola koji se u prvih šest mjeseci prošle godine nije nikako proizvodio u ovoj kompaniji", kazao je Buševac.

On smatra da je konačno došlo do oporavka lukavačkog poduzeća te da se to odmah odrazilo na pozitivan cjelokupan rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila povećanje od 2,5 posto.