Investicije
0

Evropske dionice drugi dan zaredom u porastu

FENA
Na evropskim berzama cijene dionica su ojačale, nastavivši jučer započet oporavak nakon 2-mjesečnog pada, dok investitori s nadom iščekuju nove mjere evropskih čelnika za borbu protiv dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica oko 9.30 sati bio je u plusu 1 posto, na 984,29 bodova.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,93 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC za 0,78 posto.

Najviše su ojačale dionice rudarskih kompanija Rio Tinta, za 2,1 posto, te BHP Billitona, za 1,6 posto, javljaju agencije.

Trgovci dionicama kažu da su uoči sutrašnjeg neformalnog sastanka čelnika Evropske unije zaustavili prodaje dionica te počeli kupovati one kojima je cijena poprilično oslabjela u razdoblju korekcije.

Očekuje se da će evropski čelnici dogovoriti daljnje mjere za borbu protiv dužničke krize i poticanje gospodarskog rasta.

„Iako grčki problem još nije riješen, a i dalje nas prate zabrinutosti oko problematičnih članica eurozone, čini se da su prodavatelji prošle sedmice kapitulirali, te da je započeo oporavak“, izjavio je Guillaume Dumans, trgovac derivatima iz firme za istraživanje investicijskog sentimenta 2Bremans.

Poticajno na tržište djeluju i vijesti da Kina planira infrastrukturne građevinske projekte radi poticanja gospodarstva.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks danas je porastao 1,1 posto, na 8.729 bodova.