Investicije
0

Evropske akcije u porastu u očekivanju oporavka Wall Streeta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska tržišta akcija su u ponedjeljak ojačala jer su investitori zanemarili sniženje rejtinga irskog javnog duga u očekivanju oporavka Wall Streeta kasnije tokom dana, poslije velikih gubitaka tokom prošle sedmice.

Razočaravajući podaci o američkoj ekonomiji, uključujući pad povjerenja potrošača i slabe korporativne pokazatelje, upozoravaju da najvećoj svjetskoj ekonomiji možda prijeti ponovno klizanje u recesiju, što je dovelo do velikih gubitaka na Wall Streetu u petak, uz očekivanje blagog oporavka tokom poslovanja u ponedjeljak.

Britanski indeks FTSE 100 bio je u oinedjeljak u porastu 0,5 posto, na 5.185,81 poena. Za istu vrijednost su ojačali i njemački DAX, na 6.068,53 poena i francuski CAC-40, na 3.517,47 poena.

Očekuje se da će Dow Jones, koji je skliznuo 2,5 posto u petak, u ponedjeljak biti otvoren na višim nivoima - u porastu 0,4 posto, na 10.100 poena. Indeks Standard & Poors je također bio u porastu 0,4 poena, na 1.067,70 poena, dok su azijski indeksi većinom zaključeni u padu.

Sve nepovoljniji izgledi za američku ekonomiju počinju da zasjenjuju strahovanja zbog dužničkih problema vlada evropskih zemalja, budući da tržišta stiču utisak da se ta kriza smiruje pred ovosedmično objavljivanje rezultata stres testa banaka.

Podaci o rezultatima poslovanja CityGroup i Bank of America u drugom kvartalu razočarali su investitore jer su prihodi tih kompanija smanjeni usprkos povećanju profita, prenijela je agencija Associated Press.

Trgovce su također uznemirili podaci o gotovo dvocifrenoj stopi nezaposlenosti u SAD-u i padu aktivnosti na tržištu nekretnina, što je dovelo do smanjenja poverenja potrošača u SAD-u u julu na najniži nivo za gotovo godinu dana, a time i do pada potrošačkih izdataka.

To je loša vijest za ostatak svijeta s obzirom na to da potrošački izdaci u SAD-u učestvuju s petinom u globalnoj ekonomiji.

"Podaci pokazuju da ljudi nemaju povjerenja u budućnost. Oni se boje gubitka radnih mjesta i odgađaju kupovine", kazao je glavni direktor kompanije Fulbrights Securities u Hong Kongu Francis Lun i dodao da je Amerika u opasnosti da ponovo potone u recesiju.

Do oporavka tržišta akcija nakon velikih gubitaka u petak došlo je usprkos tome što je agencija za kreditne rejtinge Moody's snizila rejting irskog javnog duga za jedan stepen.

Još jedan podsjetnik na evropsku dužničku krizu predstavlja saopćenje zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije da su suspendirali pregovore sa Mađarskom o još jednom zajmu.

Investitori su, međutim, zanemarili te izveštaje, podstakavši rast eura na 1,2954 dolara, sa 1,2947 dolara u petak, što je znak da su strahovanja zbog dužničke krize uglavnom splasnula.

Pažnja tržišta ove će sedmice biti usmjerena na objavljivanje rezultata stres testova evropskih banaka u petak, koji treba da pokažu kako bi se 91 najveća evropska banka ponašala u slučaju znatnog pogoršanja ekonomije.

U Aziji je većina indeksa zaključena u padu, pri čemu su tržišta u Japanu bila zatvorena zbog nacionalnog praznika.

Orijentacijski šangajski indeks je međutim ojačao 2,1 posto, na 2.475,42 poena, potaknut spekulacijama da se kineska vlada obavezala da će pružiti podršku inicijalnoj javnoj ponudi Poljoprivredne banke Kine, kako bi se spriječio pad cijena njenih akcija ispod ponuđene vrednosti.