Unatoč dužničkoj krizi
0

Evropa omiljena destinacija kineskih ulagača

FENA
Investicije iz Narodne Republike Kine u inostranstvu su lane dostigle 68 milijardi američkih dolara i u proteklih 10 godina su udesetostručene pri čemu su zemlje Evropske unije, uprkos dužničkoj krizi, postale omiljena destinacija ulagača iz te azijske zemlje.

Iako je dužnička kriza Grčke oslabila čitavu Evropu, uključujući i nekoliko svjetskih privatnih kompanija, interes NR Kine za Stari kontinent ne jenjava, prenio je kanadski list "La Presse".

Prošle godine kompanije iz NR Kine su kupovale najveći broj firmi u zemljama EU, i njihov udio je dostigao 34 posto u ukupnim stranim investicijama u Uniji.

Kineske investicije u Evropu su pri tome, uprkos velikim finansijskim potresima, povećane za 155 posto. Kineske firme potrošile su za kupovinu preduzeća u Evropi 10,4 milijardi dolara, u Aziji 8,2 milijarde, a u Sjevernoj Americi 6,4 milijardi.

Investiranje Kine u EU nastavlja se ubrzanim tempom i u ovoj godini - u Portugaliju u elektoprovodni sektor, u Norveškoj u hemijsku industriju i u Njemačkoj u mašinsku industriju.

Prošlog mjeseca kompanija "Shandong Heavy Invesment" kupila je 75 posto italijanske firme "Ferretti" koja se bavi proizvodnjom luksuznih jahti.

Kineski energetski gigant "State Grid Corporation" nedavno je postao vlasnik 25 posto Portugalske elekrodistribucije, dok se krajem januara industrijski gigant za proizvodnju mašina i alata "Sani" "dočepao" ugledne njemačke firme "Putzmeister".

Kineska investiciona korporacija (CIC), državni investicioni fond, dobila je 2011. od vlade Kine injekciju kapitala od 30 milijardi dolara, čime su povećane njene mogućnosti za investiranje u evropske aktive, objavili su prošle sedmice državni mediji u Pekingu.

CIC je osnovan 2007. radi investiranja dijela ogromnih kineskih deviznih rezervi, najvećih na svijetu, koje su prošle godine iznosile 3.200 milijardi američkih dolara, u inostrane aktive.