Nezakonito poslovanje
0

EU pokrenula istragu protiv investicionih banaka

FENA
Evropska unija je pokrenula antimonopolsku istragu protiv velikih američkih i evropskih banaka zbog njihovog nezakonitog poslovanja na tržištu kreditnih default swopova (CDS) - finansijskih instrumenata kojima se investitori štite od mogućih rizika, ali koji se danas koriste i u špekulativne svrhe.

Evropska komisija, koja kontroliše primjenu propisa o konkurenciji u 27 članica EU, počela je u petak da ispituje 16 investicionih banaka i kompaniju za finansijske informacije Marqit zbog navodnog dogovaranja ili nezakonitog korištenja dominantne pozicije na tom tržištu, prenose agencije.

"Default swopovi imaju značajnu ulogu za finansijska tržišta i ekonomiju. Nadam se da će naša istraga doprinijeti boljem funkcionisanju finansijskih tržišta i, samim tim održivijem oporavku", izjavio je komesar EU za konkurenciju Joaquin Almuniya.

Medju 16 banaka nalaze se JP Morgan, Bank of America Marill Linch, Barclay's, BNP Paribas, Citygroup, Commerzebank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sax, HSBC, "Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bsnk/Vahovia Credit Agricole i Societe General.

Prema propisima EU, za narušavanje pravila konkurencije bankama prijeti kazna do 10 posto prihoda.