Investicije
51

Energoinvest i turski Temsan ulažu 12 miliona eura u proizvodnju električne opreme

Klix.ba
U Turskoj su tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića potpisana dva memoranduma o razumijevanju.

Jedan memorandum je potpisan između Generalnog direktorata turske elektromašinske industrije Temsan i Energoinvesta, a drugi između Željeznica Republike Turske i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine. Potpisivanju su prisustvovali Izetbegović i predsjednik Republike Turske Abdullah Gul.

Energoinvest je jedna od rijetkih firmi u svijetu koje posjeduje tehnička rješenja i know-how za proizvodnju visokonaponske električne opreme, naročito visokonaponskih prekidača napona od 110 kV do 420 kV. Ova kompanije je razvila ovaj proizvod kao rezultat dugogodišnjih istraživanja i znanja u oblasti proizvodnje visokonaponske električne opreme. Temsan je kompanija sa višegodišnjim iskustvom u proizvodnji, izgradnji i održavanju energetskih postrojenja. Temsan je prepoznao Energoinvest kao jednog od lidera na polju elektrotehničkih inovacija i visokonaponske tehnologije.

Cijeneći sve veću potražnju za električnom energijom, Energoinvest i Temsan su odlučili da udruže svoje snage kako bi osvojili vodeći položaj u proizvodnji visokonaponske električne opreme na svjetskom tržištu. Njihova namjera je da zajedno investiraju u proizvodnju visokonaponske električne opreme tako što će da udruže znanja, kapacitete i mogućnosti da pokrenu zajedničku proizvodnju visokonaponskih prekidača u Sarajevu i Ankari. Ova zajednička investicija u ukupnom iznosu od 12 miliona eura trebala bi da rezultira pokretanjem proizvodnje u Energoinvestovoj fabrici na Stupu u Sarajevu, otvaranjem oko 65 novih proizvodnıh radnih mjesta u toj fabrici, kao i par stotina dodatnih radnih mjesta u metalskoj industriji u Bosni i Hercegovini u preduzećima koja će biti angažovana kao kooperanti na ovom projektu.

Energoinvest i Temsan također imaju namjeru da zajedno nastupe na tenderima za visokonaponsku opremu u Republici Turskoj i zemljama susjedstva (uključujući Azerbejdžan, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgzstan), te Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Eneregoinvest i Temsan su se obavezali da će u narednih šest mjesecı razraditi svu potrebnu projektnu dokumentaciju, strukturirati projekat finansijski, definirati udio i ulog svake stranke u ovom projektu, te zaključiti konačni ugovor.

Uzimajući u obzir višegodišnju saradnju i postojeće partnerske aktivnosti, Željeznice Republike Turske i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su Memorandum o proširenju saradnje na poljima projektovanja i proizvodnje modernih elektromotornih i dizelelektričnih vozova.

Željeznice Republike Turske imaju potrebu i interes za uvođenje u promet velikog broja savremenih elektromotornih i dizelelektričnih vozova u saobraćaj u Turskoj. S naše strane postoji veliki interes i mogućnost za uključivanje bosanskohercegovačke privrede u proizvodnju ovih vozova. U Bosni i Hercegovini postoji čitav niz preduzeća u elektromašinskoj i metalskoj industriji koja mogu proizvoditi razne komponente za te vozove. Također, postoji mogućnost i interes za zajednički nastup na trećim tržištima.